Bakina kuhinja - mekane lepinje somuni
Potrebno je:
300 mlake vode
30 gr kvasca svežeg
1 k.k. šećera
400 -500 gr brašna
malo soli
2-3 kašike ulja
Priprema
Rastvoriti kvasac u malo mlake vode, dodati šećer, pa kad se kvasac istopi, dodati ostatak vode, ulje i brašno kao i so i zamesiti glatko testo ne mnogo tvrdo.
Pokriti da naraste, pa ga razmesiti i podeliti na jednake loptice oko 200 gr. Pokriti krpom i ostaviti da stoje 10 minuta.
Zatim svaku lopticu rukama rastanjiti u obliku tanjira.
U pleh staviti pek papir, i posuti brašnom i poredjati somune pokriti krpom i ostaviti 10 min.
U pleh staviti pek papir, i posuti brašnom i poredjati somune pokriti krpom i ostaviti 10 min.
Rernu ugrejati na 250 stepeni C pa peći oko 15 -20 min. Temperaturu možete smanjiti na 200 kasnije.
Kad se somuni ispeku izvaditi iz rerne i pokriti ih krpom i ostaviti malo da se odmore. Mekani kao duša i spremni su za naše, pljeske, kobaje, ćevape itd...
No comments:
Post a Comment