Bakina kuhinja - sočni karamel kolač sa jabukama
Potrebno je:
3 jaja
400 gr brašna
150 gr. margarina + 1 kockica
300 gr šećera
1 kg jabuka
100 gr suvog groždja
2 kesice cimeta
1 prazak za pecivo
korica limuna
Priprema:
Umutiti jaja dodati margarin i 100 gr šećera koricu limuna i sve izmiksati. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i u to dodatu jaja sa margarinom i zamesiti testo.
U šerpu istopiti 200 gr šećera da se pretvori u karamel pa dodati kockicu margarina i u nju seckane jabuke na kocke. Promešati i dinstati 5-6 min poklopljene.
Testo razvući na tanko posuti cimetom i šećerim i iseći na trake. Trake uvijati jednu na drugu u veliki valjak.
Tepsiju najbolje staklen manji djuveč obložiti pek papirom i na dno istresti jabuke sa karamelom. . Odozgo staviti valjak sa testom malo ga pritisnuti. Peći na 200 stepeni oko 45 min.
Vruć istresti na tanjir i poklopiti sa djuvrečom u koji se pekao i ostaviti da se ohladi i da testo još upije.
Seći na trouglove kao tortu. Sjajna je ..
Ako ste ljubitelj slatkog uživajte...
Odlična i inovativna slastica, svaka čast bako.
ReplyDeleteOdlična i inovativna slastica, svaka čast bako.
ReplyDelete