Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Monday, May 19, 2025

NIKAD NISTE PROBALI OVAKVU  PRELIVENU PITU! HIT NA PRVI ZALOGAJ!




Ova pita sa sirom je sočna mekana i mirisna Isečena na kocke pre pečenja praktična je za posluživanje.

Sastojci:

1 paket gotovih tankih kora za pitu (oko 500 g)

Za fil:

250  g sitnog sira (svježeg kravljeg) 1  jaja  po želji 1 kašika  kisele pavlake (20% masnoće) 2 kašikeml neutralnog ulja  zeleno perje mladog luka)  1/2 kašičice belog luka u prahu (ili 1 sitno iseckan svežeg belog luka) Malo soli i bibera po ukusu i 100 gr seckane šunke

Za premazivanje kora:  ulja 50 ml gazirane vode

Za preliv: 100 ml jogurta 2 jaja 1 kašika griza  2 kašike  ulja 

Za posipanje (opciono): Malo susama ili kim

Priprema:


Pripremite fil u velikoj činiji pomešajte sitni sir jaja kiselu pavlaku i ulje dobro sjedinite beli luk u prahu (ili iseckan sveži beli luk) so i biber šunku  sve dobro promešajte

Pripremite premaz za kore u manjoj posudi pomešajte ulje i gaziranu vodu ili kao ja prskajte uljem i vodom iz prskalice







Pripremite preliv u činiji umutite jaja viljuškom dodajte hladno mleko kiselu pavlaku (ili jogurt) i ulje dobro promešajte u smesu dodajte griz 


Složite pitu u nauljenu tepsiju prvu koru stavite na dno premažite je smesom od ulja i vode preko nje stavite drugu koru ponovo premažite na treću koru ravnomerno rasporedite deo fila od sira nastavite da ređate kore na ovaj način dve kore se premazuju uljem i vodom pa na sledeću koru ide fil od sira ponavljajte dok ne potrošite sve kore i fil



Pre nego što stavite pitu u rernu isecite je na kocke ili rombove ravnomerno prelijte isečenu pitu pripremljenim prelivom pazite da preliv uđe između isečenih komada ostavite pitu da odstoji petnaestak minuta da kore malo upiju preliv



Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (350°F) oko 35-45 minuta ili dok pita ne dobije lepu zlatno-braon boju i preliv se ne stegne po želji pospite po vrhu malo susama ili kima


Ostavite pitu da se malo prohladi pre posluživanja

https://www.youtube.com/watch?v=hr6r1gZfVfU



No comments:

Post a Comment