Bakina kuhinja - kako se pravi sok od zove
Potrebno je:
40 cvetova
2 kg šećera
10 gr limuntusa
5 l vode
1 limun
Priprema:
Zovu beremo obavezno minimum 5 dana nakon poslednje kise da bi bila puna polena.Bez mnogo treskanja cvetove beremo bez listova i odlazemo u kesu .
Sud u kome ćemo praviti sirup ne mora biti termo otporan, sadržinu kese uspemo u sud istresajući polen koji se sigurno posuo unutar kese.
Pre ceđenja ručno vadimo cvetove i limun cedeći iz njih svu tečnost.Sirup ćemo naj lačše ocediti koristeći tetra pelenu koju smo iskuvali u čistoj vodi.Sirup potom odlažemo u plastične flaše i skladištimo u zamrzivač.
Nakon odmrzavanja sirup se uz držanje u frižideru može koristiti oko 7 dana s tim da kad sok od zove počne da reži i dalje može da se pije i jako je ukusan sa svojim specifičnom gaziranošću.
No comments:
Post a Comment