Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Tuesday, November 25, 2025

Dva recepta iz istog testa: penaste krofne i desert sa makom i orasima


Dva recepta iz istog testa: penaste krofne i desert sa makom i orasima
  Umesto da pravite samo jedno, iz ovog čudesnog testa napravite dve poslastice koje se jednako vole! Savršene, mekane penaste krofne koje se tope u ustima i elegantnaposlasticu sa dva punjenja koja miriše na detinjstvo. Ovaj recept donosi toliko radosti, a glavna tajna je u tome kako je testo napravljeno. Ovo je pravi porodični recept koji ćete čuvati i prenositi dalje!


Sastav:

  1.  200 ML MLEKA

  2. 20 gr  kvasca

  3. 2 jaja

  4. 500 gr brašna

  5. Malo soli.

  6. Korica limuna.

  7. Oko 50 gr putera

  8. Šećer (po želji za punjenje i za kvasac).

PRIPREMA:

U malo toplog mleka dodajte kašičicu šećera i kvasac. Kada kvasac nadođe, sipajte ga u vanglicu sa ostatkom mleka. Dodajte jaja, polako dodajte brašno, malo soli, koricu limuna i omekšali puter, pa sve fino izmešajte. Ostavite testo 20 minuta da naraste. Kada naraste, podelite ga на делове.



Prvi deo (Krofne): Deo testa podelite na loptice од 100 gr Сваку крофну обликујте у лопту и оставите да поново порасту. Када су порасле, спуштајте их у уље да порумене са обе стране. Вадите их и поспите шећером у праху и ванилиним шећером.




Drugi deo (Štrudla): Узмите два дела теста, по 100 gr сваки. Први део танко развуците и премажите млевеним орасима у које сте додали мало сувог грожђа, млека и шећер по жељи. 




Други део такође танко развуците и премажите млевеним маком и сувим грожђем уз додатак млека и шећера по жељи. Ставите кору са орасима на дно, а преко ње кору са маком и увијте у једну велику штруглу. Оставите да расте 30 minuta, па пеците на 180 stepeni C око 45 minuta.

https://www.youtube.com/watch?v=Ad8fxJM5Uqc




No comments:

Post a Comment