Bakina kuhinja- kako skuvati džem od šljiva u rerni
Potrebno je:
5 kg zrelih šljiva
1/2 kg šećera
rum
Priprema:
Šljive dobro oprati i očistiti od koščica.
Staviti u šerpu i staviti na ringlu da provre . Kuvajte dok šljive dobro ne proključaju.
Za to vreme uključite rernu na 250 stepeni C. Kad šljive dobro provre prebacite ih u širu šerpu i ubacite u rernu.
Kuvajte oko 3 sata uz povremeno mešanje. Na polovini kuvanja dodajte šećer i dobro izmešajte.
U koliko volite sladje dodajte više šećera ili ako su šljive kisele..Bakine su bile sladje..
Džem je gotov kad se vidi dno šerpe kad povućete varjačom po dnu. Dodati po želji vanilin šećer ili ruma.
Sipati vreo u tregle zatvarati metalnim zatvaračima i okretati tegle naopako.
Ostaviti tako da se ohlade i vratiti tegle i poredjati u police sa ostalom zimnicom..
molim vas koliko teglica od 720ml se dobije od ove kolicine hvala
ReplyDeleteКолико треба да одстоје наопако?
ReplyDelete