Post Top Ad

Post Top Ad

nedjelja, 12. travnja 2015.

Ledene kocke

Ledene kocke



Sastojci 
Kora:
4 jajeta

4 kašike šećera
3 kašike brašna



2 kašike kakaoa

Šerbet:
250 g šećera

20 ml vode

Fil:
500 ml mleka
120 g šećera
80 g brašna
20 g gustina
250 g margarina
1 vanil šećer
150 gr šlaga
Čokoladna glazura:
100 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja
3 kašike mleka
Priprema


Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca pa brašno i kakao. Dobro izmešati, usuti u pleh (35x25), podmazan ili obložen papirom za pečenje.

Peći 15ak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Skuvati šerbet od šećera i vode. Kad počne da ključa, smanjiti temperaturu, posle 3 minuta isključiti i ostaviti još 5 minuta pa skloniti sa ringle da se prohladi. Toplu koru preliti toplim šerbetom.

Razmutiti brašno i gustin sa malo mleka. U ostatak mleka staviti šećer i zagrejati (ali da ne proključa). Usuti brašno i gustin, smanjiti temperaturu i zakuvati kasicu. Ohladiti. Umutiti margarin, dodati vanil šećer i pomešati sa dobro ohlađenom kašicom. Fil staviti preko kore.
Umutiti šlag pa premazati kolač. 
Čokoladu otopiti sa mlekom i uljem i preliti preko šlaga Malo sa viljuškom izmešati šlag i čokoladu vukući površinski viljušku uzduž i popreko. Ostaviti da se ohladi i stegne. Iseći kocke.

Prijatno!