Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Sunday, November 23, 2025

Seljačka zeljanica: Najbolja pita na svetu sa spanaćem i prazilukom.

Seljačka zeljanica: Najbolja pita na svetu sa spanaćem i prazilukom.



 Opis:

Ova pita je prava majstorija! U njoj se krije trik za nestvarnu sočnost i mekoću. Umesto običnog nadeva, sir se lagano proprži, što mu daje bogat, dubok ukus. Uz svež spanać, beli luk i hrskave kore, ovo je idealan doručak ili večera! Pogledajte ovaj jednostavan, ali savrшен рецепт који ће одушевити све Ваше госте, а највише деку! Ne otkrivajte im tajnu prženog sira i belog luka!

Sastav:

  1. 500 g tankih kora.

  2. 300 g svežeg spanaća.

  3. 1/2 većeg praziluka.

  4. 200 g sira.

  5. 2 čena belog luka.

  6. 3 jaja. Dva za nadev, jedno za premaz.

  7. 50 ml ulja.

  8. 100 ml kisele vode.

  9. 1 kašičica praška za pecivo.

  10. Malo soli i bibera.

Priprema:

Spanać blanširajte u ključaloj vodi, добро га procedite i sitno iseckajte. Praziluk i beli luk sitno iseckajte.



U činiji izdrobiti 200 g sira, pa ga kratko propržiti na malo ulja dok ne zamiriše i ne postane kremast. Proprženi sir sjedinite sa spanaćem, prazilukom i seckanim belim lukom. Dodajte два jaja, malo soli i bibera. Sve dobro promešajte da dobijete kremasti nadev.


Priprema premaza: U drugoj činiji umutite jedno jaje, dodajte preostalo ulje, 100 ml kisele vode i jednu kašičicu praška za pecivo. Sve dobro promešajte.



Uzmite jednu koru, premažite je pripremjenim premazom. Preko nje stavite drugu koru, i nju takođe premažite. Na drugu koru stavite deo nadeva, pa uvijte u rolnu. Ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal. Rolnice slažite u podmazan pleh. Premažite ih preostalim premazom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C tačno 45 minuta, dok pita ne dobije lepu zlatnu boju. Kada je gotova, pokrijte je krpom da malo omekša.

https://www.youtube.com/watch?v=LQnbCPaCsYI



No comments:

Post a Comment