Zašto je sremačka štrudla posebna? Sremačka štrudla se odlikuje tankim testom i bogatim filom od oraha, što joj daje poseban ukus i teksturu. Tradicionalno se priprema u Sremu, ali je popularna širom Srbije.Osim oraha, za fil možeš koristiti i mak, kombinaciju oraha i maka, ili čak dodati suvo voće
Potrebno je:
300 ml mleika
kockica kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
3 kašike ulja
500 gr brašna
korica limuna
malo soli
Nadev:
200 gr ml oraha
kockica maslaca ili margarina
50 -100 gr šećera
100 ml vrelog mleka
Odvojiti malo mleka pa izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad nadodje kvasac dodati ostatak mleka jaje i izmutiti malo žicom.
Ubacuiti ulje koricu limuna i brašno i dobro izlupati varjaćom. Pokriti da odmori pola sata. Preraditi testo u lopticu i pokriti 10 minuta pa razviti tanko u pravougaonik.
U mlevene orahe ubaciti 100 ml mleka i kockicu kvasca i zasladiti po želji. Neka malo provri da se zgusne i malo prohladi pa premazati preko testa i uviti u rolat.
Pokritri pa kad poraste premazati žumancetom i peći na 200 stepeni C oko 40 minuta. pokriti da se ohladi pa sećo. Prelepa je ona prava bakina
https://www.youtube.com/watch?v=UGGmYxAjyQw
No comments:
Post a Comment