Pages

Sunday, January 12, 2025

Sremačka štrudla korak po korak ona prava starinska bakina

Sremačka štrudla korak po korak ona prava starinska bakina
Zašto je sremačka štrudla posebna? Sremačka štrudla se odlikuje tankim testom i bogatim filom od oraha, što joj daje poseban ukus i teksturu. Tradicionalno se priprema u Sremu, ali je popularna širom Srbije.Osim oraha, za fil možeš koristiti i mak, kombinaciju oraha i maka, ili čak dodati suvo voće

Potrebno je:
300 ml mleika
kockica kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
3 kašike ulja
500 gr brašna
korica limuna
malo soli

Nadev:
200 gr ml oraha
kockica maslaca ili margarina
50 -100 gr šećera
100 ml vrelog mleka

Odvojiti malo mleka pa izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad nadodje kvasac dodati ostatak mleka jaje i izmutiti malo žicom. 
Ubacuiti ulje koricu limuna i brašno i dobro izlupati varjaćom. Pokriti da odmori pola sata. Preraditi testo u lopticu i pokriti 10 minuta pa razviti tanko u pravougaonik. 



U mlevene orahe ubaciti 100 ml mleka i kockicu kvasca i zasladiti po želji. Neka malo provri da se zgusne i malo prohladi pa premazati preko testa i uviti u rolat. 


Pokritri pa kad poraste premazati žumancetom i peći na 200 stepeni C oko 40 minuta. pokriti da se ohladi pa sećo. Prelepa je ona prava bakina

https://www.youtube.com/watch?v=UGGmYxAjyQw


No comments:

Post a Comment