Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Monday, April 29, 2024

7:32 AM

Napravite prazničnu poslasticu za celu porodicu, baklava sa orasima

Napravite prazničnu poslasticu za celu porodicu, baklava sa orasima


 Potrebno je:

500 gr tankih kora
200 gr ml oraha
ulje sa maslacom
500 gr šečera
1 ceo limun
1 vanilin šećer
300 ml vode

Priprema:

Pleh premazati uljem. 

Staviti jednu koru pa je premazati uljem, dodati drugu i nju premazati i posuti kašikom ml orah, Tako redjati do kraja. 



Poseći nožem o želji i peći na 200 stepeni C oko 30 minuta Dok se baklava peče spremiti sirup. 



U šerpu sipati šećer,  vanilin šečer sipati vodu i iseći na kolutove jedan limun. Kuvati da sirup bude gušći pa preliti vruću baklavu vrućim  sirupom. 



Ostaviti  da upije i ohladi se. Prelepa!
https://www.youtube.com/watch?v=VyZ5AeEwYxY



Sunday, April 28, 2024

7:58 AM

Tikvice su i izvor 5 vitamina i minerala . Spremljene sa susamom i pavlakom su najukusnije i najzdravije

Tikvice su i izvor  5 vitamina i minerala . Spremljene sa susamom i pavlakom su najukusnije kao šnicle

Tikvice su izvanredan izvor vitamina C,  magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, , fosfora, bakra i vitamina B2. Tikvice povoljno utiču na celokupno zdravlje  našeg organizma i treba ih koristiti dok su mlade u prileće i uneti ga u naš organizam na najzdraviji način 




Potrebno je:

2 srednje mlade tikvice
3 jaja
100 gr susama
2 kašike kisele pavlake
100 gr brašna
1 kašičica slatke paprike
4 čena belog luka
soli ulje

Priprema:

Tikvice oguliti i iseći na deblje kose komade  i posoliti. Ostaviti da stoji u soli 15 minuta pa ocediti. Beli luk izdrobiti posoliti i sipati dve kašike vode i to neka stoji 15 minuta. Na foliju sipati  brašno  i papriku i izmešati. . 



Prezle i susam pomešati  i sipati na foliju pored brašna. U činiju izmutiti jaja malo ulja i pavlaku da bude gusta masa. 


Ocediti tikvice dodati ocedjen beli luk i rukama izjednačiti. Svaki komad tikvice panirati sledećim redom; brašno, jaja prezle i susam i redjati u podmazan pleh ili obložen pek papirom.



 Peći na 220 stepeni C 30 minuta da lepo porumeni, Služiti toplo kao prilog ili samostalno jelo. Nisam sladje nešto jela

https://www.youtube.com/watch?v=vDBhUU31KK4


Saturday, April 27, 2024

7:12 AM

Mladi krompir je sad najsladji, zato što mu se šećer nije pretvorio u skrob,dodajte i ove biće najsladji

Mladi krompir je sad najsladji,   šećer se još nije pretvorio u skrob,dodajte i ovo biće najsladji



Potrebno je: 
1 kg mladog krompira
soli  ml bibera
1 kašičica senfa
1/2 kašičice slatke i ljute paprike
1 kašičica meda
2 struka ml. beloga luka
maslinovo ulje

Priprema: 

Krompir očistiti oprati posloliti i pobiberiti po želji. 
Dodati papriku, senf i med i sve izjednačiti, 

U tiganj sipati ulje pa kad se ugreje dodati krompir poklopiti i prđiti da lepo porumeni. 

Pred kraj  dodati sitno seckan mlad beli luk i poklopiti da se prži 2-3 min- 



Služiti toplo samostalan ili u neko meso ili ribu Služiti toplo uživajte!!!
https://www.youtube.com/watch?v=LhHOT_FiQ4M


Friday, April 26, 2024

7:01 AM

Danas vam predstavljam dva recepta, dve sjajne salate kao prilog

Danas vam predstavljam dva recepta, dve sjajne salate kao prilog




Potrebno je:

1 sveža salata
1 sveža crvena paprika
1 mladi crni i beli luk
1 krastavac
krupna so
1 kašika kisele pavlake
1 kašika gustog jogurta
1 kašika  jabukovog sirćeta
ulje

Priprema
Salatu iseći tanko kao da sećete kupus na rezance pa posoliti i izmešati.  Ostaviti po strani. Papriku iseći na rezance kao i mlad luk. 



Propržiti na ulju da omekne i njih malo posoliti. Sipati u salatu pa dodati  na kolutove krastavac. Sve izjednačiti, 


U činiju staviti pavlaku, jogurta tucanu papriku i sirće i izjednačiti, 


Sipati na salatu i izmešati, Služiti uz  prilog po želji


https://www.youtube.com/watch?v=ZKaK3pNQaW8




Thursday, April 25, 2024

8:03 AM

Uskršnja bela lepotica gotova za 15 minuta . Poslastica za celu porodicu koja se ne peče

Uskršnja bela lepotica gotova za 15 minuta . Poslastica za  celu porodicu  koja se ne peče


Potrebno je:

2 pudinga
600 ml mleka
šećer po želji
1 vanilin šećer
100 g maslaca
1 pakovanje piškota
1/2 kg jagoda
200 ml slatke pavlake

Priprema:

Mleko  staviti da šporet zasladiti po želji. 



Dodati vanilin šećer. U 100 ml vode izmešati puding pa kad mleko provri zakuvati puding i dodati maslac- 




PO želji se može dodati i 100 gr bele čokolade. Malo prohladiti pa IZLOMITI  na krupno piškote i izmešati. 




U pleh okrugli sipati pola pa poredjati jagode polovinu presečeno na pola. 



Odozgo sipati ostatak kreme i poredjati ostatak jagoda i staviti na hladjenje. Kad se malo ohladi umutiti pavlaku i sipati preko jagoda. Ostaviti preko noći da dobro se stegne

https://www.youtube.com/watch?v=TyOyb_NuxPA


Wednesday, April 24, 2024

4:26 PM

Brz doručak užina ili večera treba samo dve namirnice

Brz doručak užina ili večera  treba samo dve namirnice
Potrebno je:
Potrebno je:
tanke kore
3 veće jabuke
malo cimeta
vanilin šećer
ulje


Priprema:
Jabuke izrendati, dodati cimet, šećer po želji, vanilin šećer. 


Prvu koru staviti u pleh 22 cm prečnika, svaku sledeću premazati uljem gužvati i prskati vodom. 

 Redjati u pleh preko stavljati po malo jabuka do kraja. pokriti i ušuškati sa 2 kore, 


Poprskati vodom i uljem i peći na 200 stepeni C 30-40 minuta da porumeni, Vrhunska



9:03 AM

Uz kačamak, poparu i proju još jedno egzotično jelo koje vas vraća u detinjsvo -cicvara

Uz kačamak, poparu i proju još jedno egzotično jelo koje vas vraća u detinjsvo -cicvara

Ovo starinsko jelo pored, popare proje i kačamala, i cicvara spada u staro jelo naših predaka . Služilo se uz sirotinjska jela  po kasiku da bi poboljšalo ukus. Veoma je kalorično pa treba biti na oprezu naroćito oni koji su alergični na laktozu. Da bi vam ovaj recept uspeo morate imati isključivo navedene sastojke da sve bude punomasno, Uz cicvaru se može dodati i masti radi pojačavanja masnoće

Potrebno je:

300 ml mleka
100 ml vode
malo soli
300 g provrelog punomasnog sira
150 gr   gr  kajmaka provrelog
7-8 kašika kukuruznog brašna


Priprema:
U deblju šerpu sipati mleko i vodu /može pola pola  i malo posoliti. Kad provri izmrviti sir. Ostaviti da i on provri pa dodati kajmak. 




Ka dobro prokljuća dodavati brašno i stalno mešati na tihoj vatri. 




Kuvatio oko 10 minuta da se zgusne i počne se odvajati od šerpe .


Cicvaru možete služiti uz kačamak poparu , može se služiti sa sirom i već sa čime želite. Svakako je jako dobra

https://www.youtube.com/watch?v=fQ9527r5A2M


Tuesday, April 23, 2024

5:05 PM

Posna pita sa višnjama grizom i orasima, tako šuškava i sočna

Posna pita sa višnjama grizom i orasima, tako šuškava i sočna


POTREBNO JE:
za 3 rolnice

500 gr višanja iz zamrzivača ili sveđih
3 kašike griza
3 kašike seckanih oraha
2-3 kašike šećera /može vise/
200 ml kisele voke
par kašika ulja


Priprema

U višnje bez koščica dodati griz.šećer orahe i šećer.Sveizjednačiti. U činiju sipati kiselu vodu, dodati ulje. 



Tri kore redjati jednu preko druge i premazati vodom i uljem. Višnje podeliti na 3 dela, 


Na dno poredjati trećinu višanja saviti ivice i uviti. Tako i ostale dve. Oštrim nožem zaseći pitu da vam posle ne pusa. 


Peći na 200 stepeni C 30 minuta da porumeni, Posuti prah šećerom i vanilin šečerom. Vrhunska. Prava jeftina sočna hrskava pita
https://www.youtube.com/watch?v=EGcqYiphjr8


8:43 AM

Napravite ove divne pljeskavice tako su dobre da bi ovo jela svaki dan

Napravite ove divne pljeskavice tako su dobre da bi ovo jela svaki dan



Potrebno je:

manji praziluk
pirinač 100 gr
2 kašike griza
1 manja tikvica
2 kađike kačkavalja
soli
ml biber
ml paprika
3 čena belog luka2 jaja
ulje


Priprema:
Pirinač obariti i ocediti- Tikvicu izrendati i posoliti i ostaviti 15 minuta pa iscediti, U pirinač dodati seckan praziluk koji smo posolili pa ga malo rukama izgnječiti.


Dodati ocedjenu tikvicama /rukama/ , Dodati griz, papriku  biber seckan beli luk kačkavalj i jaja pa izjednačiti, 


U tiganju ugrejati ulje pa kašikom vaditi tikvice  malo pritisnuti i pržiti sa jedne i druge strane Vaditi na papir salvetu i pritisnuti i odozgo sa jednim papirom .Servirati toplo uz krompir pire i lepu supicu. Uživajte!

https://www.youtube.com/watch?v=I4uD58u4CaQ



Sunday, April 21, 2024

4:24 PM

Moja sremačka štrudla sa makom

Moja sremačka štrudla sa makom, mekana kao pena


Potrebno je:
Za testo:

200 ml mleka
2 jaja+ 1 žumance
korica limuna
70 gr maslaca
20 gr kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
550 gr brašna

Za fil:
200 gr  ml. maka
150 ml mleka
šećer po želji
1 kašika plazme po želji

Priprema:

Kvasam izmrvite u malo vode dodati šečer kašičicu i izmešati . Ostaviti da zapeni. U vanglu sipati mleko, jaja, koricu limuna, rastopljen maslac  i brašno pa odozgo so. 






Zamesiti glato testo pokriti 30 minuta da naraste. Istresti na sto podeliti na 2 dela pa oblikovati lopte pa i njih odmoriti5 minuta. U mleven kam dodati po želji šećer može i malo plazme i sipati mleko i dobro zagrejati na ringli da se sjedini. 



Razviti sto tanje prepazati sa plovinom maka i uviti u rolnicu, Staviti u pleh obložen papirom. Tako i drugu. Pokriti da naraste 15 minuta i uključiti rernu na 200 pa smanjiti na 180 stepeni.



 Štrudlu premazati žumancetom sa kašikom mleka i peći 50 minuta. Potpuno ohladiti pa seći Ja je jako volim sutradan seče se ko kačkavalj prelepa
https://www.youtube.com/watch?v=AILr0Ts6-_M



10:28 AM

Brzo jednostavno pikantno i jako ukusno, obrisaće te tiganj- ljutenica

Brzo jednostavno pikantno i jako ukusno, obrisaće te tiganj- ljutenica

Potrebno je:



5 ljutih papričica
1 veći paradajz
50 gr sira
3 jaja
malo kačkavalja
ulje


Priprema:


Papričice oprati sveže zelene, nisu jako ljute, staviti u tigaanj i dodati malo ulja. Malo dodati soli ili suvog začina. Kad porumene sa obe strane dodati oljušten paradajz na kocke.




Posle 5-6 minuta dodati umućena jaja i na kraju rendan kačkavalj,




Poklopiti da se kačkavalj istopi.



Posuti peršunovim listom. Kako je ovo slatko kad bi znali obrisaćete tiganj

https://www.youtube.com/watch?v=_bB9XjT0ZI8



Saturday, April 20, 2024

9:44 AM

Posna sarma sa žitaricama, isprobajte ovu kvalitetnu i zdravu sarmu i uvek će te ovako praviti

Posna sarma sa žitaricama, isprobajte ovu kvalitetnu i zdravu sarmu i uvek će te ovako praviti



Potrebno je:

1 glavica crnog luka
1 veći praziluk
1 šargarepa
1 glavica belog luka
1 kašika ajvara
1 kašičica suvog začian
1 kašičica slatke i ljute paprike
1 mala šoljica ječma
1 šoljica seckanih oraha
1 šoljica pirinča
1 šoljica semena suncokreta 
listovi kiselog kupusa
po mogućstvu dimljena paprika
lovorov list

Priprema:

Iseckati luk i šargarepu  i propržiti na ulju da omrekne. 

Dodati suvog začina  ajvar, ml biber i pola belog luka seckanog. 


Ubaciti ml. i tucanu papriku i sve izjednačiti. 



Pirinač ječam i seme suncokreta dobro oprati pa spojiti sa prženim lukom 


Listove kupusa odvojiti skinuti  korenčiće i uvijati sarmu


Redjati u šerpu U sredinu staviti sredinu kupusa. Dodati još malo paprike i ulja lovorov list i po želji suvu papriku. 


Naliti vodom i na veoma tihoj vatri kuvati oko 2 sata.  kad uvri voda i sarma se skuva ne zapržava se-Servitati prohladjenu Prelepog ukusa uživajte..




Friday, April 19, 2024

11:44 AM

Ovaakva porcija u restoranu nas je koštala papreno, evo je pred vama za male pare a tako dobra

Ovakva porcija u restoranu nas  je koštala papreno, evo je pred vama za male pare a tako dobra

 
Potrebno je:
 
600 gr šampinjona
1 glavica luka
1 praziluk
2 struka belog luka
3 paprike 
1 veći paradajz
ulje začin
100 gr kačkavalja
 
Potrebno je
Na ulju propržiti šampinjone pa ih izvaditi.
 
 
 
U tu masnoću ubaciti luk pa kad omekne dodati sečenu papriku. 
 
Na kraju dodati sečen paradajz ili iz flaše- Kad se uprži malo vratiti šaminjone i isprziti da tečnost ispari. Na kraju dodati rendani kačkavalj. 

 
 
Pokriti jož minut da se otopi dodati seckani peršun i služiti toplo.

https://www.youtube.com/watch?v=iSTIUWzy3sY