Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Monday, August 7, 2023

Vasina torta stara poznata torta malo izmenjena na Bakin nacin

Prelepa Vasina torta kao iz poslasticarnice

Унеси
Послали сте

Унеси
Послали сте

Potrebno je;

6 jaja 
6 kasika secera
5 kasika brasna 
6 kasika ml oraha
malo mleka  i vanila za natapanje

 Fil:
200 gr mlevenih oraha
200 gr maslaca ili margarina
200 gr prah secera
100 secera u prahu 
150 gr cokolade
200 gr ml oraha
ruma po zelji1
100 ml mleka

Priprema:

Umutiti jaja dodati 6 kasika secera brasno orahe  i izmesati  i peci na  200 stepeni C  u plehu podmazanom i posutom brasna vel 24-26 cm. 




Cokoladu istopiti dodati margarin pa ga istopiti izmesati sa cokoladom.



Prohladiti pa izmiksati da se dobije fina svetla krema 



U orahe ubaciti 100 gr vrucog mleka pa izmesati sa cokoladom. Ubaciti malo ruma. Pecen biskvit preseci na pola pa  preliti sa 100 ml toplog mleka i vanilin secera.


Kad se prohladi u sredinu staviti   polovinu fila pa rasporediti- Poklopiti drugom polovicno biskvita .



Premazati odozgo drugu polovinu fila pa preliti sa 100 gr istopljene cololade u koju ste dodali kasiku mleka i malo ulja. .Ohladiti bar sat vremena u frizideru 
https://www.youtube.com/watch?v=R2E0jXpwupw






Original lecept Vasina torta:

Biskvit
Fil:
4 кашике шећера
100 мл млека
125 г шећера
60 г отопљене црне чоколаде
10 кашика сока од поморанџе
мало рендане корице поморанџе
150 г путера на собној температури
ЧОКОЛАДНИ ПРЕЛИВ
2 кашике уља
1 кашика млека
мало путера

Припрема

.

Кора: умутити беланца, па пред крај додати једну кашику шећера док се не створи чврст шаум.

 Додати једно по једно жуманца и лагано умешати, само превртати смесу пјењачом, одоздо према горе.

На исти начин додајте брашно, млевене орахе и чоколаду, пазећи да крема што мање слеже.

Округли калуп за торту пречника 24 цм обложите папиром за печење. Пеците кору на 180 Ц око 25 минута (зависи од ваше рерне). Извадите кору из калупа и оставите да се потпуно охлади.

Ја сам пекла у калупу обима 26 цм, зато је кора мало тања.

.

Фил: миксером умутите жуманца са шећером и кувајте на пари око 5 минута (жуманца се овде кувају само за топлотну обраду). Потпуно их охладите. 

Када се охладе, сјединити их са претходно умућеним путером.

200 г млевених ораха попарити врелим млеком у коме је растворено 125 г шећера. У млаку смесу додајте отопљену чоколаду, рендану кору поморанџе и тачно 10 кашика сока од поморанџе.

Када се крем од јаја и путера охлади, као и крем од орашастих плодова, сједините их мутите миксером око минут.

Након што се кора охлади, стављамо је на плех, сада враћамо прстен око ње, а затим наносимо фил преко коре. 

Добро охладити.

.

Шам (шаум). Ово је једина разлика између Јелениног рецепта за Васину торту и рецепта моје маме. Мама га није кувала на пари док је у чврст снег од беланаца додавала гранулирани шећер.

Као што сам вам већ рекао, направио сам то на Јеленин начин, мада мислим да нема великих разлика.

Стога. Већ знате да мешате шећер са водом док се не створе ти бели мехурићи, односно док смеса не достигне густину гушћег меда. За то време, када видите да се мућење приводи крају, у исто време завршите са мућењем беланаца (веома је важно да буду добро умућени), ставите их да се паре у посуду у којој је вода. већ кључа и уз мућење миксером постепено у врло танком млазу додавати гранулирани шећер. Једина важна ствар овде је синхронизација и прави тајминг. Све остало је парче торте. 

Све добро умутите 5 минута од тренутка додавања гранулираног шећера.

Па има разлике...мама умутите беланца са гранулираним шећером (без паре) док се смеса потпуно не охлади!

.

Извадите торту из фрижидера и пажљиво је извадите из обруча, ножем све поравнајте у круг, затим вратите прстен, без затезања обруча и пажљиво нанесите фил, али не притискајте, колико не да оставите ваздух (рупе) унутар пуњења. Скините прстен и поново га поправите врелим ножем (опарен врелом водом) ако је потребно. Најбоље је оставити преко ноћи да се охлади.

Чоколадна глазура: отопити чоколаду, кашичицу млека, уље и мало путера (ако не желите да добијете јако хрскаву кору, која се мало теже сече без пуцања) и прелијте глазуру хладну торту, померите торту мало тако да чоколада капље преко ивица надоле. Не стављајте глазуру преко те лажне

coolinarika.com

https://www.youtube.com/watch?v=R2E0jXpwupw

No comments:

Post a Comment