Prelepa Vasina torta kao iz poslasticarnice
Припрема
Кора: умутити беланца, па пред крај додати једну кашику шећера док се не створи чврст шаум.
Додати једно по једно жуманца и лагано умешати, само превртати смесу пјењачом, одоздо према горе.
На исти начин додајте брашно, млевене орахе и чоколаду, пазећи да крема што мање слеже.
Округли калуп за торту пречника 24 цм обложите папиром за печење. Пеците кору на 180 Ц око 25 минута (зависи од ваше рерне). Извадите кору из калупа и оставите да се потпуно охлади.
Ја сам пекла у калупу обима 26 цм, зато је кора мало тања.
Фил: миксером умутите жуманца са шећером и кувајте на пари око 5 минута (жуманца се овде кувају само за топлотну обраду). Потпуно их охладите.
Када се охладе, сјединити их са претходно умућеним путером.
200 г млевених ораха попарити врелим млеком у коме је растворено 125 г шећера. У млаку смесу додајте отопљену чоколаду, рендану кору поморанџе и тачно 10 кашика сока од поморанџе.
Када се крем од јаја и путера охлади, као и крем од орашастих плодова, сједините их мутите миксером око минут.
Након што се кора охлади, стављамо је на плех, сада враћамо прстен око ње, а затим наносимо фил преко коре.
Добро охладити.
Шам (шаум). Ово је једина разлика између Јелениног рецепта за Васину торту и рецепта моје маме. Мама га није кувала на пари док је у чврст снег од беланаца додавала гранулирани шећер.
Као што сам вам већ рекао, направио сам то на Јеленин начин, мада мислим да нема великих разлика.
Стога. Већ знате да мешате шећер са водом док се не створе ти бели мехурићи, односно док смеса не достигне густину гушћег меда. За то време, када видите да се мућење приводи крају, у исто време завршите са мућењем беланаца (веома је важно да буду добро умућени), ставите их да се паре у посуду у којој је вода. већ кључа и уз мућење миксером постепено у врло танком млазу додавати гранулирани шећер. Једина важна ствар овде је синхронизација и прави тајминг. Све остало је парче торте. :Д
Све добро умутите 5 минута од тренутка додавања гранулираног шећера.
Па има разлике...мама умутите беланца са гранулираним шећером (без паре) док се смеса потпуно не охлади!
Извадите торту из фрижидера и пажљиво је извадите из обруча, ножем све поравнајте у круг, затим вратите прстен, без затезања обруча и пажљиво нанесите фил, али не притискајте, колико не да оставите ваздух (рупе) унутар пуњења. Скините прстен и поново га поправите врелим ножем (опарен врелом водом) ако је потребно. Најбоље је оставити преко ноћи да се охлади.
Чоколадна глазура: отопити чоколаду, кашичицу млека, уље и мало путера (ако не желите да добијете јако хрскаву кору, која се мало теже сече без пуцања) и прелијте глазуру хладну торту, померите торту мало тако да чоколада капље преко ивица надоле. Не стављајте глазуру преко те лажне
coolinarika.com
https://www.youtube.com/watch?v=R2E0jXpwupw
No comments:
Post a Comment