Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Wednesday, February 9, 2022

Kad jednom probate ove hlebčiće na mleku zaboraviće te pekaru

Kad jednom probate ove hlebčiće na mleku  zaboraviće te pekaru



Potrebno je:
300 ml mleka ili vode
15 gr svežeg kvasca
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica šećera
500 gr brašna
soli


Priprema:

U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer promešati i sačekati da zapeni. Dodatiu ulje brašno i so i sve rukama izmesiti ili mikserom.
 Testo ne sme biti tvrdo, srednje više mekše. Ako vam je testo tvrdo dodajte malo mleka. Obradjeno testo pokrite kesom i krpom i ostavitie na toplom da se udostruči. 


Istresti na sto koje ste pobrašnjivili i uviti ga u dužu  kiflu. Iseći testo na 6 jednakih  komada (izmeti na vagu) pa ih rukama obradi oblikujući loptice. 

Pokriti folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama rarazvuču testo kao manji tanjirić pa uviti u rolnicu da krajevi budu uži. Spojene krajeve ruka spojiti. Redjati u pleh. 

Oštrim nožem ili novim žiletom malo zaseći hlebčiće na 5-6 mesto na površini pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta. Žumance umutite sa kašikom mleka ( može i samo mleko) i premazati.


 Posuti krupnom solju. Peći na 200 stepeni C oko 30-35 minuta Ako želite mekši hleb uvite u krpu, ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi. Najlepši miris domaćeg hleba...Uživajte!



No comments:

Post a Comment