Post Top Ad

Post Top Ad

srijeda, 18. veljače 2015.

Pihtije

Pihtije


Potrebno je:
4 svinjske nožice
1 svinjsko uvo
1 suva  svinjsa nogica 
6 zrna bibera
2 lista lorbera

nekoliko čena belog luka
1 veza razne zeleni ( može a ne mora ja ne stavljam
mleveni biber
so



Priprema

Svinjske nogice dobro očistiti,  staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i staviti  da se kuva na tihoj vatri.

Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorberov list, (vezu očišćene razne zeleni) i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 časova, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva.

Lonac skinuti sa vatre i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju.

Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Služiti kao predjelo

Napomena :

Napomena: po želji preko mesa mogu se staviti 2 tvrdo obarena jaja i kuvana šargarepa isečena na kolutove, a potom preliti čorbom. Zavisno od ukusa, pored mlevenog bibera može se odozgo posuti i aleva paprika