Post Top Ad

Post Top Ad

ponedjeljak, 12. siječnja 2015.

Baklava sa lešnicima i orasima

Baklava sa lešnicima i orasima


                                                                                                                  

Sastojci:

500 g tankih kora za baklavu
1 jogurt
2 čaše od jogurta mlevenih oraha
1 čaša mlevenih prepečenih lešnika
1 čaša od jogurta šećera
1 čaša griza

4 komada jaja
1 kesica vanilnog šećera

1 limun
1/2 čaše ulja
1 vanilin šećer

Sirup:
600 gr. šećera
sok od pola limuna


                                                                                                                                                                   
                                                                                            
                                                                                                                            Priprema:

Umutiti jaja mikserom, te dodati jogurt, ulje, griz , šećer i ostale navedene sastojke. Dodati rendanu koru od limuna. Dublju tepsiju premazati uljem i ređati dve do tri kore jednu preko druge i svaku prskati uljem. Na drugu koru po ivici  popreko poredjati nekoliko kašika fila i uviti u rolnicu Postupak ponavljati sve dok ne potrošite sav materijal.  Pre pečenja baklavu iseći na krupnije parčiće ili kako već želite. Peći u zagrejanoj rerni na 200C , smanjiti temperaturu na 180C i peći oko 20min. dok neporumeni. Vruću baklavu preliti pripremljenim i ohlađenim sirupom. Sirup ste pripremili na sledeći način: Šećer prelite sa 3  čaše od jogurta vode i stavite da provri. Kad sirup provri ostaviti ga još 5 min. da vri.. Dodati sok od pola limuna vanilin i preliti baklavu. Vruć sirup i vruća baklava.

Napomena:
Kada isečete baklavu (morate oprezno i oštrim nožem) ja to obično radim žiletom ugrejte pola čaše ulja i kašikom prelite svaku isečenu ivicu vrelim uljem ( da cvrčne) da vam fil nebih iskipeo prilikom pečenja.
Prijatno!