Pivarice: Tajna posnih kiflica sa pivom i šerbetom baš su lepe
Ovo je pravi, posni, slavski klasik iz naše porodične riznice! Mnoge domaćice se muče sa testom od piva, ali mi imamo tajnu savršene prhkosti i tačnu meru brašna (5,5 šolja) i šerbeta (3:2) za savršenstvo! Kiflice su lagane i mirisne, a sve ostalo radi slatki aromatični šerbet koji ih čini mekim kao duša! Ne propustite ovaj starinski recept!
Sastav:
Za testo: dve šolje piva (hladnog), jedna šolja ulja, pet i po šolja brašna, jedan prašak za pecivo.
Za šerbet: tri šolje šećera, dve šolje vode, vanilin šećer, jedan limun (korica i sok).
Još treba 100 gr ml oraha za valjanje kiflica
Priprema:
Prvo pripremiti šerbet: Pomešati tri šolje šećera i dve šolje vode, dodati vanilin šećer i kolut limuna. Staviti da prokuva, kuvati ga još desetak minuta i ostaviti da se potpuno ohladi. Šerbet mora biti hladan!
Testo: U posudu sipati ulje i hladno pivo (ovo je ključno za prhko testo!). Dodati jedan prašak za pecivo i pet i po šolja brašna. Sastojke sjediniti što je moguće brže varjačom i završiti kratko rukama. Testo ne sme dugo da se mesi. Čim se sjedini, umotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač na 20-30 minuta.
Testo PODELITI NA DVA DELA A VAKI RAZVITI U VELIKI KRUG seći trouglove za kiflice i puniti ih džemom pomešanim sa mlevenim posnim keksom (da ne iscuri). Peći na 180 stepeni C dok ne porumene. OKO 30 MINUTA
Završnica: Vruće kiflice direktno spuštati u hladan šerbet i brzo vaditi (dovoljna je 1-2 sekunde). Uvaljati u ml. orahe ili kokos, Ako vam se kiflice prohlade držite ih duže u šerbetu




No comments:
Post a Comment