Pages

Tuesday, December 2, 2025

Pivarice: Tajna  posnih kiflica sa pivom i šerbetom baš su lepe

Ovo je pravi, posni, slavski klasik iz naše porodične riznice! Mnoge domaćice se muče sa testom od piva, ali mi imamo tajnu savršene prhkosti i tačnu meru brašna (5,5 šolja) i šerbeta (3:2) za savršenstvo! Kiflice su lagane i mirisne, a sve ostalo radi slatki aromatični šerbet koji ih čini mekim kao duša! Ne propustite ovaj starinski recept!

Sastav:

Za testo: dve šolje piva (hladnog), jedna šolja ulja, pet i po šolja brašna, jedan prašak za pecivo.

Za šerbet: tri šolje šećera, dve šolje vode, vanilin šećer, jedan limun (korica i sok). 

Još treba 100 gr ml oraha za valjanje kiflica

Priprema:

Prvo pripremiti šerbet: Pomešati tri šolje šećera i dve šolje vode, dodati vanilin šećer i kolut limuna. Staviti da prokuva, kuvati ga još desetak minuta i ostaviti da se potpuno ohladi. Šerbet mora biti hladan!


Testo: U posudu sipati ulje i hladno pivo (ovo je ključno za prhko testo!). Dodati jedan prašak za pecivo i pet i po šolja brašna. Sastojke sjediniti što je moguće brže varjačom i završiti kratko rukama. Testo ne sme dugo da se mesi. Čim se sjedini, umotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač na 20-30 minuta.


Testo PODELITI NA DVA DELA A VAKI RAZVITI U VELIKI KRUG seći trouglove za kiflice i puniti ih džemom pomešanim sa mlevenim posnim keksom (da ne iscuri). Peći na 180 stepeni C dok ne porumene. OKO 30 MINUTA



Završnica: Vruće kiflice direktno spuštati u hladan šerbet i brzo vaditi (dovoljna je 1-2 sekunde). Uvaljati  u ml. orahe ili kokos, Ako vam se kiflice prohlade držite ih duže u šerbetu

https://www.youtube.com/watch?v=cUViCPTSX2g

No comments:

Post a Comment