Bakina kuhinja - krofna pogača
Potrebno je:
1/2 la mleka mlakog
600 - 700 gr brašna
kocica kvasca
3 jaja
malo soli
malo ulja
1 kašika šećera
Priprema:
Kvasac rastvoriti u malo mleka pa kad se istopi, dodati 2 jaja, malo izmućkati žicom pa dodati ostatak mleka i pola brašna.
Dobro varjačom izmešati pa dodati ostatak brašna da umesite srednje tvrdo testo. Istresti testo na radnu površinu pa ga dobro izmesiti da bude glatko.
Ostaviti ga u posudi pokriti da odmara 20 min.
Premesiti ga i razviti oko 1 sm. debljine. Vaditi kalupom krofne i zatim sastavljati po tri. svaki krug namazati uljem
Premesiti ga i razviti oko 1 sm. debljine. Vaditi kalupom krofne i zatim sastavljati po tri. svaki krug namazati uljem
Debljom čačkalicim pritisnuti sredinu zatim skupi ivice prstima pa opet pritisni čačkalicom
zatim opet skupiti ivice i pritisnuti da se dobije lep cvet
Cvetove redjati u pleh pa kad se sve završi pokriti da naraste.
Naraslu pogaču premazati razmućenim žumancetom posuti susamom i kimom
Peći na 180 stepeni C 40 -45 min.
No comments:
Post a Comment