Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Tuesday, June 3, 2025

Punjene tikvice sa mlevenim mesom. Ovaj bakin specijalitet je spoj tradicije i jednostavnosti, pružajući toplinu i ukus domaće kuhinje.

Punjene tikvice sa mlevenim mesom pravi bakin  specijalitet domaće kuhinje

Ovo je recept za savršene punjene tikvice, jelo koje osvaja srca i nepca, idealno za pravi domaći ručak. Tikvice su nežne i sočne, punjene bogatim nadevom od mlevenog mesa i luka, sa primesama belog luka, peršuna . Tajna njihove mekoće leži u kratkom prethodnom pečenju ili barenjem, što garantuje da će se savršeno ispeći zajedno sa nadevom. uživate u čistoj mesnoj varijanti, Ovaj bakin specijalitet je spoj tradicije i jednostavnosti, pružajući toplinu i ukus domaće kuhinje.



Za ovaj divan obrok, potrebno vam je :

par tikvica, 

250 grama mlevenog mesa,

 veća glavica crnog luka,

1 oljušten paradajz na kockice

 jedno jaje,

 2-3 čena belog luka, ili granule

 so, biber, malo peršuna 

i origana, a po želji 

rendan kačkavalj /ja nisam imala/

suvi začin  ulje


Priprema tikvica:

Najpre prepolovite tikvice po dužini i izdubite im sredinu. Ono što izdubite možete sitno naseckati i sačuvati. Izdubljene polovine tikvica blago posolite i obariti 2-3 minuta u loncu  sa vodom  ekšaju, a da ostanu čvrste.


Priprema nadeva:

Dok se tikvice omekšavaju, zagrejte malo ulja u tiganju pa propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i dinstajte ga, mešajući, dok se lepo ne porumeni i razbije na sitne komadiće. 



Ukoliko ste sačuvali izdubljene delove tikvica, sada ih sitno naseckajte i dodajte mesu, dinstajte još par minuta. Ubacite sitno seckan beli luk ili granule , so, biber, suvi začin  sitno seckan peršun. 



Sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Kada se smesa prohladi, umešajte jedno jaje i, ukoliko želite da nadev bude sočniji i kompaktniji, Sve dobro izmešajte 


Punjenje i pečenje:

Izvadite blago omekšale tikvice iz lonca da se ocede možete ih i malo zapeći u rerni 5-6 min Svaku polovinu tikvice pažljivo napunite pripremljenim nadevom od mesa. Bogato pospite rendanim kačkavaljem preko  /ja nisam imala/svake punjene tikvice. 



Vratite tikvice u rernu zagrejanu na 200°C i pecite ih još 25 do 35 minuta, ili dok meso ne bude potpuno pečeno, a kačkavalj se lepo istopi i dobije zlatno-žutu koricu.

Uživajte u predivnim i sočnim punjenim tikvicama!

https://www.youtube.com/watch?v=CKbPrJbC4iU



No comments:

Post a Comment