Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Sunday, June 22, 2025

Penasta pogača sa susamom: remek delo koje se brzo pravi! Ova lepota može ići na izložbu, a tako je jednostavna!

Penasta pogača sa susamom: remek delo koje se brzo pravi! Ova lepota može ići na izložbu, a tako je jednostavna!


Otkrijte tajnu najbrže i najjednostavnije penaste pogače sa susamom koja izgleda kao pravo umetničko delo! Svaka latica ove pogače je mekana kao oblak, sa hrskavom koricom i bogatom aromom susama. Priprema je toliko jednostavna, a rezultat je spektakularan – pogača koja ne samo da izgleda fantastično i može ići na izložbu, već se i topi u ustima. Idealan izbor za doručak, užinu ili svečanu trpezu. Pogledajte video i uverite se sami kako se stvara ovo savršenstvo!

Potrebno je:
450 ml mleka
550 gr brašna
20 ml ulja
20 gr kvasca
 1 kašičica šećera
malo soli
1 kašika maslaca ili margarina
2 jaja
50 gr susama belog
 malo laanenog semena ili crnog susama


Priprema:
 Kvasac izmrviti  dodati šećer i mleko , ulje i dodavati brašno da testo bude mekše nego za hleb. Ostaviti da odmori i naraste pa ga istresti na sto. Podeliti na  devet loptica po 100 gr . Tepsija  prečnika 24 cm, 


Svaku lopticu premesiti i pokriti a ostatak testa takodje ostaviti pokriveno  Posle 5 minuta loptice testa ponovo malo obraditi  rukama. Tepsiju obložiti dno pek papirom. Jaja umutiti viljuškom , izmešati susam i lan . Svaku lopticu umočiti u jaja i  i izmešan susam i lan i redjati u pleh u krug. Sredinu ostaviti za kraj.  Ostatak testa podeliti na tri dela pa svaki deo razviti kao tanjir i premazati maslacom i redjati jedan preko drugoga zadnji se ne maže. 



Razviti malo oklagijom pa iseći na osam trouglova. Svaki trougao po dužini pritisnuti  jednim štapićem za roštilj meso tanjim pa širi deo skupiti pritisnuti  i stavljati ga u sredinu a uži  ka ivici pleha. Latice od testa stavljati na mestu gde se sastavljaju dve loptice u plehu, Na kraju poslednju lopticu što je ostala umočiti u jaja pa u susam i staviti u sredinu i pritisnuti malo rukom. Pokriti da odmori 15 min. da se rerna ugreje na 200 stepeni C 


Pogaču premazati ostatkom jaja samo latice izmedju loptica i smanjiti rernu na 180 stepeni C  i peći 50 minutam Pred kraj pokriti da ne uhvati mnogo. Izvaditi i pokriti krpom da se ohladi a onda uživajte u svom remek delu
https://www.youtube.com/watch?v=aUOXxsOVb3Q

No comments:

Post a Comment