Otkrijte tajnu najbrže i najjednostavnije penaste pogače sa susamom koja izgleda kao pravo umetničko delo! Svaka latica ove pogače je mekana kao oblak, sa hrskavom koricom i bogatom aromom susama. Priprema je toliko jednostavna, a rezultat je spektakularan – pogača koja ne samo da izgleda fantastično i može ići na izložbu, već se i topi u ustima. Idealan izbor za doručak, užinu ili svečanu trpezu. Pogledajte video i uverite se sami kako se stvara ovo savršenstvo!
Potrebno je:
450 ml mleka
550 gr brašna
20 ml ulja
20 gr kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
1 kašika maslaca ili margarina
2 jaja
50 gr susama belog
malo laanenog semena ili crnog susama
Priprema:
Kvasac izmrviti dodati šećer i mleko , ulje i dodavati brašno da testo bude mekše nego za hleb. Ostaviti da odmori i naraste pa ga istresti na sto. Podeliti na devet loptica po 100 gr . Tepsija prečnika 24 cm,
Svaku lopticu premesiti i pokriti a ostatak testa takodje ostaviti pokriveno Posle 5 minuta loptice testa ponovo malo obraditi rukama. Tepsiju obložiti dno pek papirom. Jaja umutiti viljuškom , izmešati susam i lan . Svaku lopticu umočiti u jaja i i izmešan susam i lan i redjati u pleh u krug. Sredinu ostaviti za kraj. Ostatak testa podeliti na tri dela pa svaki deo razviti kao tanjir i premazati maslacom i redjati jedan preko drugoga zadnji se ne maže.
Razviti malo oklagijom pa iseći na osam trouglova. Svaki trougao po dužini pritisnuti jednim štapićem za roštilj meso tanjim pa širi deo skupiti pritisnuti i stavljati ga u sredinu a uži ka ivici pleha. Latice od testa stavljati na mestu gde se sastavljaju dve loptice u plehu, Na kraju poslednju lopticu što je ostala umočiti u jaja pa u susam i staviti u sredinu i pritisnuti malo rukom. Pokriti da odmori 15 min. da se rerna ugreje na 200 stepeni C
Pogaču premazati ostatkom jaja samo latice izmedju loptica i smanjiti rernu na 180 stepeni C i peći 50 minutam Pred kraj pokriti da ne uhvati mnogo. Izvaditi i pokriti krpom da se ohladi a onda uživajte u svom remek delu
https://www.youtube.com/watch?v=aUOXxsOVb3Q
No comments:
Post a Comment