Pripremite se da zakoračite u svet domaćeg pečenja i otkrijete tajnu savršeno raspuknutog hljeba iz pekača! Ovaj detaljan recept vodi vas kroz svaki korak, od aktiviranja kvasca do savršeno pečene vekne. Naučite kako da stvorite hljeb s hrskavom koricom koja puca pod prstima, dok unutrašnjost ostaje mekana i prozračna.
Potrebno je:
1 kesica kvaca C
1oo ml mlake vode
1 kašičica šećera
malo soli 100 gr crnog brašna sa mekinjama
400 -450 gr hlebnog brašna T-500
još 200 ml vode
3 kašike ulja
Priprema:
Razmutiti suvi kvasac u mlamoj vodi dodati šećer i 1 kašiku brašna. Izmešati. Ostaviti 10 minuta. Sipati u veći sud dodati ostatak vode i brašno izmešati dodati ulje i sve zajedno varjačom lupati o ivice bar 50 puta da se testo naguta vazduha.
Pokriti da odmori 30 min pokriveno . Na dasku posuti malo brašna pa rukama obraditi i napraviti loptu, Staviti na hartiju i pokriti 15 minuta. Za to vreme staviti pekač sa poklopcem u rernu da se greje na 230 stepeni C
Kad je testo poralo posuti ga malo brašnom da se ne zalepi za poklopac pa izvaditi vreli pekač polako otvoriti i spustiti testo u pekač i poklopiti pa zatvorti i staviti u rernu i šerpicu sa vodom koja će naknadno da isparava vlagu da se na hlebu ne stvori odmah korica. Posle 15 minuta sklopiti pekač i RERNU smanjiti na200 stepeni C i peći joŠ 40 minuta da korica dobro porumeni Izvaditi hleb Divite se vašem remek delu kako se lepo raspukao a miriše...mmmm...
No comments:
Post a Comment