Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Friday, June 24, 2022

Kako se pravilno smrzava povrće, voće, meso riba

 Kako se pravilno smrzava povrće, voće, meso riba

Svi se mi nadjemo  u situaciji da imamo višak voća, povrća ili mesa. Ponekad  kupujemo ili beremo iz naše bašte povrće i voće i da bi ga sačuvali od propadanja zamrzavamo. Evo osnovnog upustva i pravila kako se šta zamrzava, koliko dugo sme stajati u zamrzivaču  i šta se obično ne zamrzava...Da Vam namirnice ne bi se osećale na zamrzivač redovno ga čistite, dezinfikujte sirćetom, Ja često stavim u zamrtzivač korice narandže i limuna isecdjenog. Kad kupite kafu ubacite praznu kesu u zamrzivač.. Pa da krenemo...

 
 
 
 KAKO PRAVILNO ZAMRZNUTI BORANIJU.
Najbolje je zamrznuti olovku boraniju žutu ili zelenu. Oprati očistiti i iseću na pola. Ja sam dodala i na kolutove šargarepu.
 
 
 Bariti 5 minuta pa je prebaciti u hladnu vodu još 5 minuta,
 
Izvaditi na krbu da se prosuši i ohladi. Spakovati u kese i po mogućstvu naaparatu izvući vazduh namirnice se bolje čuva
 
 
 
OSTALO POVRĆE:
BROKOLI, KARFIOL KELJ  dobro oprati pod vodom od prljavštine i insekata koji se zavuku. pokidati cetove i blanširati 2 min.
PAPRIKAse ne mora blanširati ali se pečena zamrzava neljuštrena
CELER PAŠKNAT  2 minuta blanširanja
TIKVICA 2 minuta
PLAVI PATLIDŽAN oprati iseći na kolutove 2 cm potopiti u slanu vodu  5 min. pa blanširati 4 -5 minuta
 NE ZAMRZAVATI krastavac.zelenu salatu, praziluk , krompir rotkvice
OSNOVNO PRAVILO ZA SVE POVRĆE: posle blanširanja staviti toliko u hladnu vodu koliko dugo se blanšira
MESO:
PILETINA: u zamrzivaču čuvati u komadima4-5 meseci, celo pile do 12 meseci
SVUNJETINA: čuvati 4-6 meseci pečenje do 12 miseci
IZNUTRICA: kovasica, džigerica, viršle 1-2 meseca
MLEVENO MESO: čuvati 2-3 meseca
JAGNJETINA: 9 meseci
GOVEDINA čuvati u zamrzivaču do 12 meseci
VOĆE:najbolje pakovati voće u kriškam, i očišćeno od peteljki

https://www.youtube.com/watch?v=uesTaFKe7sE


No comments:

Post a Comment