Post Top Ad

Post Top Ad

srijeda, 7. siječnja 2015.

Domaća sarma

Domaća sarma


Sastojci

500 g mlevenog mesa 1 šolja pirinča (manja) 3 čena belog luka 150g suvog svinjskog vrata (može i suva rebra) 150g dimljene mesnate slanine vegeta, so, biber, majčina dušica, bosiljak listovi kiselog kupusa

Priprema

Sastojke koje ste pripremili izmešajte, dodatno začinite po ukusu i pustite da odstoji.
U međuvremenu listove kupusa koji imaju zadebljani koren isecite kako biste lakše zavijali sarmu.
U veću posudu (ukoliko imate zemljanu biće ukusnije) dodajte malo ulja i iseckani kupus postavite na dno.
Preko kupusa stavite sarme koje ste prethodno umotali.
Za one koje imaju probleme sa umotavanjem, vrhove listova umotavajte prema mesu istovremeno sa rolanjem.
Kada se postavlja domaća sarma stavite je uvek okrenutu prema gore, (uspravno) pa nema bojazni da će se prilikom uzimanja rastvoriti.
Postavite red seckanog kupusa, red sarme.
Ubacite dimljena mesnata rebra, dimljenu mesnatu slaninu između sarmi kako bi bila što ukusnija.
Nalijte vodu, ubacite nekoliko zrna bibera i stavite na najjače da se kuva.
Kada sarma prokrčka, smanjite temperaturu, i neka se lagano krčka još najviše 3 sata...
Prijatno!