Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Sunday, December 14, 2025

Jastuk kolač recept iz moje stare sveske kako je ovo dobro

Jastuk kolač recept iz moje stare sveske  kako je ovo dobro

Jastuk kolač ovaj desert je dobio zbog svoje raskoši i nežnosti. Spoj blago nežnog biskvitnog testa sa čokoladom i visokog, debelog fila čini da ceo kolač podseća na najmekši jastuk. Izuzetno je bogat i kremast, iznenađujućih ukusa i osvežavajućih nota. Savršen je za sve koji vole pun, ali istovremeno mekan i vazdušast zalogaj.


Sastojci (Potrebne)

Dva jaja, dve pune kašike brašna, jedna kašika kakaa, jedna kašika šećera, pola praška za pecivo, 50 grsuvog grožđa potopljenog u rum ili vodu, 30 ml ulja, 100 ml jogurta, dva pakovanja instant pudinga (po izboru), 600 ml hladnog mleka, jedno pakovanje želatina u prahu, 50 gr izdrobljenog keksa,200 gr  seckanog kivija, jedna kašika šećera (za puding).

Priprema

Najpre potopite suvo grožđe u rum ili toplu vodu, zatim pripremite blago nežno biskvitno testo: Umute se jaja sa šećerom dok ne postanu penasta, zatim se u to doda brašno, kakao i prašak za pecivo, u smesu se posle doda ulje i  jogurta, na kraju dodajte oceđeno suvo grožđe. 




Testo sipajte u manji pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni C 30 min minuta. Ohlađen biskvit presecite horizontalno na dve jednake kore. Zatim pripremite fil: želatin potopite u 50 hladne vode da nabubri, a zatim ga zagrejte da se otopi, ne sme da proključa, i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu 




U posebnoj posudi umutite puding sa hladnim mlekom i šećerom dok ne postane gust, polako uz mućenje sipajte ohlađeni tečni želatin u umućeni puding i mutite dok se ne sjedini, u smesu umešajte izdrobljeni keks i seckani kivi. 

Donju koru biskvita stavite nazad u pleh ili obruč, nanesite ceo fil, pa poklopite drugom korom, kolač ostavite da se dobro ohladi u frižideru najmanje 2 sata da se želatin stegne. ili 1 sat u zamrzivaču Preko  izlite rastopljenu čokoladu .

https://www.youtube.com/watch?v=l33-Ew_s9mA



No comments:

Post a Comment