Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Saturday, January 15, 2022

Mekana da ne može mekša punjena pogača najjednostavnija

 Mekana da ne može mekša, punjena pogača najjednostavnija a najbolja



Potrebno je:

300 ml. mleka
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
500-550 gr brašna
malo soli
50 ml maslinovog ulja
1 belance

Za nadev:
150 gr sira
50 gr rendanog kačkavalja
1 puna kašika kisele pavlake


Za premazivanje:
 1 žumance
1 kašičica ulja
50 gr rendanog kačkavalja


Priprema:

U lončić sipati malo mlakog mleka dodati šećer i izmešati. Kad zapeni sipati u vanglu dodati jedno belance a žumance ostaviti poklopljeno za premazivanje. 


U vanglu sipati ostatak mlekam dodati i nadošao kvasac, belance i ulje kao i malo brašna pa izmešati. Dodati ulja, soli i ostatak brašna da testo bude baš mekano.




 Ostaviti ga pokriveno da naraste oko 30 min. na toplom. Sto posuti brašnom i istresti  testo. Izraditi ga rukama i formirati u loptu. pa je podeliti na dva jednaka dela. 



Izmešati sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom. Prvu loptu testa razviti oklagijom za 2 cm debljine pa je prebaciti u tepsiju obloženu pek papirom. 



Premazati sa sirom. prekriti sa drugom polovinom razvijenog testa. Ostaviti pokriveno da odmori 20 minuta pa premazati žumancetom u koji treba dodati kašičicu ulja i mleka i dobro izjednačiti. Premazati pogaću i prekriti je sa rendanim kačkavaljem. 


Rernu uključiti na 220 stepeni C peći 20 minuta pa smanjiti na 180 stepeni i peći još 20 min. Nikad lepša pogača vrhunska







No comments:

Post a Comment