Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Friday, November 26, 2021

E ovo je tek dobar ručak- gulaš sa njokama

E ovo je tek dobar ručak- gulaš sa njokama




Za gulaš je potrebno:
300 gr svinjskog mesa 150 gr šampinjona 300 gr luka crnog 2 sveže paprike malo ljute tucane paprike malo aleve paprike slatke
biber u zrnu 1 šargarepa veća 1 paradajz svež ( može pire paradajz) 2-3 čena belog luka 3-4 lista lovorov lista ulje začina, soli.. bibera. mleven. peršunovog lista

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, dodati seckanu šargarepu i papriku pa i to dinstati (ukupno oko 30 min.)



Dodati najpre na kocke meso i lovorov list, biber u zrnu doliti malo vode i krćkati oko 20 min. Ubaciti šampinjone i nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekne.


Dodati malo suvog začina ili samo soli 1 kašičicu slatke mlevene paprike i ljute tucane. Jenu kašičicu brašna rastvorti u malo vode i ubaciti u koliko nema gustinu .Dodati biber ml. beli luk i još malo prokrčkati. 



Na kraju seckan peršun i odmah isključiti. Kao prilog predlažem njoke.

Za njoke je potrebno:

3 krompira
1 jaje
50 gr mekšeg sira
brašno
soli

Priprema njoka:

Krompir skuvati u ljusci pa ga oguliti i izgnječiti vrućeg, Ubaciti sir i jaje pa izmiksati da bude penasti, Dodati brašna ne mnogo da testo bude mekpe praviti valjak seći na manje delove pritisnuti viljuškom. Može se i svaki valjak pritisnuti rukom pa viljuškom i uviti u valjak. Kuvati u posoljenoj vodi .Preliti malo maslinovim uljem i služiti kao prilog. Ja ih volim sa prezlama uz dodatak sira kao samostalno. 



No comments:

Post a Comment