Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Thursday, September 24, 2020

Bakina kuhinja- kako spremiti ajvar u stanu pogledajte kako to baka radi

Bakina kuhinja- kako spremiti ajvar u stanu 




Potrebno je:
5 l vode
15 kG. paprike
5 kg plavog patlidžana
250 - 300 gr soli
4 kašike esenceije
1/2 l ulja
biber u zrnu
lovorov list


Priprema:

Papriku dobro oprati u nekoliko voda, odstraniti drške i voditi računa da se svaki kvar skloni. U lonac sipati 5 l vode, dodati esenciju, so, lovorov list i biber u zrnu . Kad provri ubaciti papriku pa kad provri promešati  i pustiti još minut da vri odmah vaditi u vanglu i pokriti. 




Plavi patlidžan oljuštitiiseći na četvrtine i njega obariti u ustoj tečnosti. Paprika i plavi patlidžan se moraju ocediti ja stavljam u rešetkast džakčić i presavijem preko neke šipke ili lonca  i tako ostavim 5-6 sati najbolje celu noć. 


Papriku mleti na mašini za meso najsitnije rupe. U veliku šerpu sipati ulje, pa kad se ugreje istresti mlevenu papriku  i mešati i pržiti oko 2.5-3 sata. 


Ajvar je gotov kad se vidi dno šerpe kad se provuče varjača. 





Sipati u oprane tegle i svaku teglu dobro zatvoriti i može se tegle okrenuti i tako ostaviti do sutra, ili pasterizovati u reni 90 min. na 90 stepeni C da poklopac uvuče. Ostaviti u police sa ostalom zimnicom. 



No comments:

Post a Comment