Post Top Ad

Post Top Ad

subota, 26. ožujka 2016.

Bakina kuhinja slatka pogača

Bakina kuhinja slatka pogača 


Potrebno je:
 700 gr. brašna
200 ml. mlakoga mleka
2 jaja

1 žumance
malo susama
1 jogurt
1 kocka kvasca
malo ulja

1/2 praška za pecivo
4 kašike šećera
100 gr. oraha
malo soli

Priprema:

Izmrviti kvasac dodati malo šećera i mlakog mleka da se rastopi pa dodati jaja i malo ih izmutiti žicom. Zatim dodati mleko, jogurt ulje i pola brašna. Imešati . Dodati ostatak brašna, so i pola peciva. Sve dobro izraditi rukama pa ostaviti testo na toplom da naraste. 



Naraslo testo premesiti i pustiti još jednom da naraste. Izvaditi testo na radnu površinu, dodati malo brašna ako se lepi. Odseći dve loptice od testa pa od svake napraviti dugački valjak. , a zatim ih uviti u pletenicu i staviti na ivice pleha, koji smo namazali uljem i pobrašnjivili. Zatim ponovo odseći dve loptice razviti u obliku malog tanjira pa u svaki staviti po kašičicu ml. i zasladjenih oraha saviti krajeve kao za buhtlu. Razviti još dve loptice kao manji tanjir preseći u obliku krsta stim što se ne seče do samog centra već se ostavi malo. U centar staviti lopticu sa orasima pa obavijati isečene stranice i praviti ružu. Tako uraditi sa još jednom, pa staviti u donji deo pleha. Uraditi još jednu takvu ružu. Zatim napraviti još jednu pletenicu pa je staviti na onu donju. Namazati žumancetom i posuti susamom. Kad malo naraste peći na 180 stepeni C 40 min.

Video: