Post Top Ad

Post Top Ad

ponedjeljak, 2. veljače 2015.

Bakina domaća supa

Bakina domaća supa


Sastav:
400 gr pilećeg mesa ( bubac krila ledja, i nogice zašto da ne)
1 veći celer
3 šargarepe ( osrednje)
1 veći peršun
1 manji krompir
manja glavica luka
pola kk. bibera u zrnu
rezanci za supu ili knedle (po izboru)
začin
so
seckani list celera ili peršuna

Priprema:

Meso dobro oprati i staviti u veći lonac, dodati šargarepu seckanu na kocke,celer na kockice, peršin koren seckan, krimpir ceo, luk manja glavica ( koja je presečena  na pola i  prepečena  na plotni) i malo bibera u zrnu. Sve to naliti vodom, i kuvati na kraju šporeta ili na ringli koju smanjimo  da supa lagano vri. Vodu naliti pun lonac i više ne dolivati u toku kuvanja ( Ja kuvam u lonccu od 5 l)  lagano da vri, i kad uvri tad je i meso i povrće  kuvano.  Meso, krompir i luk izvaditi i dodati rezance. To su obično domaći koje pravim na mašini. Na vama je da odlučite šta ćete staviti. Ima  gotovih rezanaca, nisu baš kao domaći ali mogu poslužiti, ili napravite knedle o kojima sam pisala u jednim od prethodnih recepata. U supu dodamo i malo seckanog lista celera ili peršuna,  začina i soli po ukusu. Supa  provri  još  2-3 minuta i sklanja se sa šporeta. Tako je kuvala moja majka, a ja recept prenosim mladim generacijama.
Prijatno !