Post Top Ad

Post Top Ad

utorak, 20. siječnja 2015.

Lepinje

Lepinje


 Potrebno:
2 čaše od jogurta  mleka
kockica kvasca
 1 k.k šećera
1/2 kk. soli

800 gr brašna tip 500
ulje za prženje


Priprema
 Mleko smlačiti  pa u njega umrviti kvasac i dodati šećer, i kad se istopi kvasac dodati pola brašna i so i dobro testo izlupati, dodati ostalo brašno da bude tvrdo kao za krofne (malo manje tvrdo nego za hleb).
 Ponovo dobro izraditi varjačom ili rukom kako je ko naučio (ja to radim varjačom)  posuti malo odozgo brašnom pokriti kesom pa krpom i ostaviti na toplo da nadoje.  Nadošlo testo ponovo izlupati o  stranice vanglice i ostaviti testo da se ponovo odmara  da ponovo nadodje. Kad je drugi put nadošlo više ga ne mesiti već vlažnim rukama vaditi loptice testa razvlačiti rukama što tanje i pržiti u dubljem ulju. Pržene lepinje vaditi na papirnu salvetu da pokupi masnoću. Ovakve vruće lepinje mogu se jesti i slane i slatke. Moji najčeće jedu sa sirom ili kremom. Na vama je da sami odlučite. 

Napomena:
Ja  ovakvo testo najčešće ostavim u frižideru u zavezanoj kesi koje može stajati 2-3 dana i onda pržim. To možete i sa testom koje ostane od pice, hleba, krofni ili šta već pravite od testa.

Prijatno