Post Top Ad

Post Top Ad

utorak, 20. siječnja 2015.

Crna torta

Crna torta

Crna torta


Ovu tortu svi moji ukućani vole, tako da je vrlo često  na našoj trpezi kad su neki  praznici. Torta nije teška za rad a ukus je savršen. Pa da krenemo:

Za ovu tortu su vam  potrebni:

13 jaja
400 gr   šećera
100 gr ml. oraha
2 kašike brašna
2 kašike  kakao
1 čokolada za  mešenje
250 gr. margarina
200 šlaga

Rad:

U plastičnu vanglicu ulupate 8 jaja stim što  odvojite najpre belanca umutite mikserom i dodajete šećer (čaša od jogurta) to je oko 200 gr. U umućena belanca dodate 8 žumanaca  dodate orahe, brašno i kakao. Plako izmešate i sipate u pleh u koji ste najpre obložili papirom za pečenje .Pleh mora biti otprilike 36x25x6. Neki sm tamo vamo nije bitno. Rerna mora biti zagrejana na 200 C peče se 30 min..

Fil:

Dok sse torta peče izlupaj te preostalih   5 jaja umutite malo mikserom dodaj te ostatak šećera (200gr.) i   mutite na  pari dok se ne zgusne, na kraju dodajte    čokoladu. Ja obično ne mutim na pari već na mlakoj ringli to mi je nešto brže ili u  lončiću za   mleko  (ima duplo dno). To stavite da se    hladi i kad se ohladi dodaj te umućen margarin. Fil je gotov. Ohladjenu  tortu presecite na dva dela i filujte. Odozgo umućen šlag.

Napomena: Tortu možete peći i u okruglom plehu a ispeći 2 kore…