Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Thursday, October 9, 2025

Posni Sataraš sa Penastim Krompir Pireom 





Sastojci

Za ovaj divan, posni obrok, pripremite:

  • Dve veće glavice crnoga luka

  • Tri paradajza srednje veličine

  • Šest paprika (mesnatih)

  • Ulje za prženje (po potrebi)

  • Suvi začin (jedna kašika)

A za čuveni penasti krompir pire:

  • Krompir (oko 1/2 kg, po želji)

  • Vruća voda (ona u kojoj se krompir kuvao)

  • Suvi začin (jedna kašiČICA)

  • Beli luk u granulama (jedna kašičica)


Priprema

Priprema Sataraša:

Crni luk sitno iseckajte i stavite da se dinsta na ulju dok lepo ne požuti. Papriku isecite na trake ili kocke, kako Vi volite, i dodajte je luku. Papriku pržite zajedno sa lukom dok lepo ne omekša. 



Kada paprika i luk omekšaju, dodajte oguljeni paradajz, koji ste prethodno isekli na komade. Sve zajedno krčkajte i pržite dok se lepo ne uprži i ne zgusne. Pred kraj dodajte jednu kašiku suvoga začina, promešajte i sataraš je gotov.



Priprema Penastog Krompir Pirea:

Krompir oljuštite, isecite i skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Sklonite ga sa vatre. Ocedite krompir, ali sačuvajte vrelu vodu u kojoj se kuvao. U vreo krompir dodajte jednu kašČICU suvog začina i jednu kašičicu belog luka u granulama. Sve to izmiksajte, pa polako dodajte vrelu vodu u kojoj se krompir kuvao. Miksajte dok ne dobijete vazdušastu i penastu teksturu pirea.

Služite topli sataraš preko vazdušastog pirea. Prijatno!

https://www.youtube.com/watch?v=brJzGmtbkwE


No comments:

Post a Comment