Pages

Tuesday, April 9, 2019

Bakina kuhinja - posna fina mekana pogača sa džemom i orasima

Bakina kuhinja - posna fina mekana pogača sa džemom i orasima




Potrebno je:
700-800 gr brašna
500 ml. mlake vode
30 gr kvasca
1 kašika šećera
soli
50 ml ulja
200 250 gr oraha
džema
može korica limuna

Priprema:

Rastopiti kvasac u malo mlake vode dodati šećer i malo brašna da kvasac nadodje. Dodati ostatak vode i brašna, soli ulje po mogućstvu i korica limuna i zamesiti srednje tvrdo testo i  pokriti da odmori oko 30 min. Razviti ga i izdvojiti 7-8 loptica .




 Prvu lopticu razviti veličine pleha okruglog veličine 26 sm.  U pleh staviti pek papir. Prvu razvijenu koru staviti na dno i premazati je uljem.





 Razviti i drugu koru i prebaciti preko nje premazati je uljem i namazati džemom i posuti orasima. Tako do kraja  . Na kraju idu dve prazne kore samo premazane uljem. 



Oštrim nožem iseći pogaču na kvadrate premazati uljem i pokriti da naraste. Peći na 180 stepeni C oko 40-45 min.




 Pečenu pokriti krpom pa posuti prah šećerom i vanilin šećerom.





Uživajte u ovoj vrhunskoj pogači..

Napomena:
Svaku drugu koru mažete džemom i posipate orasima. Orasi se mogu mešati sa malo neslanog kikirikija i par kom posnog keksa da bi uštedeli orahe..
Video:




No comments:

Post a Comment