Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Friday, August 10, 2018

Bakina kuhinja - kako se pravi domaće sirće od domaćih jabuka

Bakina kuhinja - kako se pravi domaće sirće od domaćih jabuka

Ja i dejka smo dok smo bili u Despotovcu i imali špalir voća i  pravili smo svake godine domaće sirće. Svake godine bude jabuka koje opadnu tako da smo njih najčešće koristili da napravimo sirće, nešto smo od toga ostavljali za sebe a nešto podelili  prijateljima. Ja ću Vam ovoga puta tekstualno napisati kako smo mi pravili i tako preneti naše iskustvo. Pratite pažljivo ovo upsustvo nije teško i uspećete,,




2. Potrebno je:
Recept je za 5 kg. jabuka 
300 gr šećera
gaza
Ukoliko su jabuke kisele dodajte 500 gr šećera . Ako nadjete divlje jabuke sirće će biti još bolje


4. Priprema:
Jabuke dobro operite i isecite trulež i isecite što sitnije ili sameljite na mašini. Možete ih iseči sitno pa ako imate neki veliki drveni tučak izlupati. Dodajte šećer.


 5. Sipajte vodu da jabuke ogreznu, ako vidite da nema dovoljno vode dodajte slobodno još vode . Jabuke ne smeju biti suve jer će Vam se ubudjati..Tečnosti nesme biti ni previše bar jedna četvrtina suda mora biti prazna, jer kad krenje vrenje tj. fermetacija iskipiće ako nema mesta u sudu. Mi smo to obično pravili u jednom buretu pa svi Vi koji imate više jabuka i pravite na veću količinu pravite u buretu. Ostavite jabuke na toplom mestu jer će tako vrenje biti što brže.


6. Sud zatim pokrite mokrom gazom i ostavite da se izvrši  fermetacija. Kod vrenja jabuke će se podignuti na vrh tako da Vas to ne zabrinjava a tečnost će biti mutna. Fermetacija traje od 10-15 dana što zavisi od toplote. Kad se vrenje završi sve će se stišati i jabuke će pasti na dno i sirće će se malo izbistriti

7. Procedite na čistu gazu sirće a talog  bacite. To što bacate to su gljivice koje su uticale da Vaše jabuke pomoću fermetacije se pretvore u fino domaće jabukovo sirće.
Procedite sirće još 4-5 puta u razmaku od 10 dana dok ne dobijete potpuno bistro i veoma zdravo sirće..Sipajte u staklene  flaše zatvorite i ostavite u police. .Eto recept je dosta zahtevan i traje duže zavisi kad to radite, ako radite zimi može biti i do godinu dana leti duplo kraće...

No comments:

Post a Comment