Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Tuesday, December 3, 2024

8:59 AM

Starinska pita sa jabukama bez kora

Starinska pita sa jabukama bez kora

Ovu pitu je pravila i moja baka i mama stara je preko sto godina. Obično se u testo ubacivala mast koja se penasto izlupala pa dodavala jaja  neki miris  zatim ubacivalo brašno i pravile korice. Ja danas tu pitu pravim sa uljem  mislim da mi je malo manje masna i isto tako ukusna rastresita kao mamina i bakina



Potrebno je:
mere čaša od jogurta
4 jaja
1 čaša šećeraa
2 čase brašna
1/2 čaše ulja
1 čaše jogurta
1 prašak za pecivo
vanilin šećer

Za nadev:
3 kašike dzema
1 kg jabuka rendanih
šećer po želji
malo cimeta
muskatno orače
šećer
3 kašike griza

Priprema:
Umutiti jaja sa čećerom dodati brašno sa praškom za pecivo, ulje, jogurt može korica limuna  i vanilin šećer.

 Sve izjednačiti pa pola sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni C 10 minuta. 









Jabuke izrendati dodati šećer po želji, cimet  muskatno orače  i griz. Sve izjednačiti dobro. 



Prvu koricu polu pečenu premazati đemom i porejdati jabuke i izravnati.  Odozgo sipati ostatak testa izravnati i peći još 40 minuta. 


Ohladjeno posuti prah šećerom i seći na kcke Fantazija!!!

https://www.youtube.com/watch?v=9xmdowIeDzs



Sunday, December 1, 2024

8:31 AM

Ovo je najsladji posni kupus do sada

Ovo je najsladji posni kupus do sada



Potrebno je:
1 glavic slatkog kupusa
2 šargarepe
1 prazoluk
4 čena belog luka
2 krompira
1 zelena paprika
manji koren celera
200 ml luvanog paradajza
1 kašika bračna
ulje začin
ml crvena paprika
tucana ljuta paprika po želji

 Priprema: 
Na ulju iseckati praziluk, šargarepu papriku zelenu  Kad omekša ubaciti na kockike krompir, kupus na krupnije kocke i ljutu papriku zelenu  .



 Sipati vodu i poklopiti da vri oko 40 minuta.  Dodati pri kraju kuvan paradajz.  U tiganj sipati ulje i seckan beli luk. 



Dodati brašno kašiku kad porumeni dodati alevu tj ml. papriku i odmah ubaciti u kupus. Lagano promešati  i dodati suvi začin  i tucanu papriku po želji


Neka krčka par minuta i to je gotovo Prijatno!
https://www.youtube.com/watch?v=N_MyHcNEgx0


Saturday, November 30, 2024

8:22 AM

Ove pljeskavice su toliko dobre da ih pravimo obavezno jednom nedeljno probajte

Ove pljeskavice su toliko dobre da ih pravimo obavezno  jednom nedeljno probajte



Potrebno je:

2 krompira 
1 veća šargarepa
2 kašike sojinih pahuljica
1 praziluka
2 kašike griza
2 kašike brašna
1 kašičica začina
ml biber
1 kašičica ml paprike
3 čena belog luka
ulje

Priprema:

Skuvati krompir i šargarepu pa ocediti i izgnječiti. Dodati seckan luk, ml papriku, biber začin, Ubaciti još brašno i griz, i sojine pahuljece koje su stajale u vručoj vodi pa ocediti. 

. Sve izjednačiti i formirati pljeskavice i pržiti na jačoj vatri pošto je to sve kuvano i brzo se isprži. 



Vaditi na papirnu salvetu. Služiti toplo kao dodatal ili samostalno jelo fantastične su.
https://www.youtube.com/watch?v=HzL9USJv_Ak





Friday, November 29, 2024

8:25 AM

Najjednostavniji i najpopularniji posni kolač na internetu ovoga puna malo dugačiji koji se topi u ustima

Najjednostavniji  i najpopularniji posni kolač na internetu ovoga puna malo dugačiji koji se topi u ustima



Potrebno je:
200 ml kisele vode
100 gr šećera
30 ml ulja
šolja brašna od 200 gr
griz lonče  od 100
1 kesica praška za pecivo
1 šolja ml oraha od 100 gr
 2 kašike dzema
1 rendana jabuka
malo cimeta

Za premaz:
2-3 kašike djema
 50 gr seckanih oraha

Priprema:
U vanglicu prosejati bračno griz i prašak za pecivo,



 Ubaciti kiselu vodu, ulje, ml orah, djem rendana jabuka sa cimetom. Izmešati. 



Manji pleh obložiti pek papirom o sipati testo, Peči na 200 stepeni oko 50 minuta da zarumeni. 

Premazati dzemom i posuti seckanim orasima, Ohladiti i seći ..Prelep
https://www.youtube.com/watch?v=ZfUM7HbThKw




Thursday, November 28, 2024

8:38 AM

Ukusan hranljiv bogat vlaknima i proteinima najbolji ikada ovaj pasulj će vas zasititi i oduševiti

Ukusan hranljiv bogat vlaknima i proteinima najbolji ikada ovaj pasulj će vas zasititi i oduševiti

Tražite ukusan i hranjiv obrok za post ili jednostavno želite da probate nešto novo? Ovaj recept za posni pasulj je savršen izbor! Bogat vlaknima i proteinima, ovaj pasulj će vas zasititi i oduševiti. U čemu je tajna pogledajte obavezno.


Potrebno je: 
400 gr krupnog pasulja
1 glavica crnog luka
lovorov list
2 šargarepe
1 krompir
par zrna zrna bibera

Za zapršku treba
ulje
2 glavice crnog luka
4 veća cena belog luka
1 kašika brašna
slatka ml paprika
1 kašika suvog začina
1 kašika ajvara

Priprema:
Pasulj oprati u nekoliko voda a onda sipati malo vode da vri 2-3 minuta  pa procediti i oprati. 



Naliti hladu vodu. Dodati seckan crni luk, lovorv list, i zrna bibera. Ubaci i malo ulja, seckanu šargarepu i krompir na kockice.  



Kuvati sat vremena ako je pasulj od ove godine ili duže ako je stariji. Za zapršku iseckati crni i beli luk. U tiganj sipati ulje pa dodati seckan crni luk i pržiti da dobije žutu boju, Staviti  brašno pa pržiti sve zajedno 1-2 pa ubaciti beli luk. 




Sve zajedno još malo pržiti i dodati ml. papriku izmešati i sipati u pasulj. Dodati začin i ostaviti pasulj da kuva par minuta. Probati na ukus. Ako treba dodati solji. Uživajte u vašem remek delu
https://www.youtube.com/watch?v=Iq4cVQW0PMk



Wednesday, November 27, 2024

8:43 AM

Jedna jako neobična punjena pogača, sa prelepom hrskavom koricom i mekanom sredinom kao pena

Jedna jako neobična punjena pogača, sa prelepom hrskavom koricom i mekanom sredinom kao pena


Potrebno je: 300 ml. mleka 15 gr kvasca 1 kašičica šećera 700 gr brašna malo soli 50 ml maslinovog ulja 1 jaje + belance Za nadev: 150 gr sira 50 gr rendanog kačkavalja 1 puna kašika kisele pavlake Za premazivanje: 1 žumance 1 kašičica ulja 50 gr rendanog kačkavalja

Priprema:
U lončić sipati kvasac malo mlakog mleka dodati šećer i izmešati. Kad zapeni sipati u vanglu dodati jedno belance i celo jaje , a žumance ostaviti poklopljeno za premazivanje.  Dodati ulje, polako brašna soli i varjačom lupati  dodavajući svih 70 gr brašna. Testo mora da se izlupa da bude glatko. 



Malo premazati uljem poklopiti folijom i krpom i ostaviti na toplom 30 -40 minutaa. Sto posuti brašnom i istresti  testo. Izraditi ga rukama i formirati u loptu. pa je podeliti na dva jednaka dela. Izmešati sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom. 




Prvu loptu testa razviti oklagijom za 2 cm debljine pa je prebaciti u tepsiju obloženu pek
 papirom. Premazati sa sirom. Prekriti sa drugom polovinom razvijenog testa. Ostaviti pokriveno da odmori 20 minuta pa premazati žumancetom u koji treba dodati kašičicu ulja i mleka i dobro izjednačiti. 


Premazati pogaću i prekriti je sa rendanim kačkavaljem. Rernu uključiti na 220 stepeni C peći 20 minuta pa smanjiti na 180 stepeni i peći još 20 min. Nikad lepša pogača vrhunska.
https://www.youtube.com/watch?v=8lWYArEBdgU



Tuesday, November 26, 2024

9:07 AM

Napunite dzepove piletini ovim sastojcima i dobićete nevetovatan delikatas kao iz elitnog restorana

Napunite dzepove  piletini ovim sastojcima  i dobićete nevetovatan delikatas  kao iz elitnog restorana


Potrebno je: 
pileće grudi  ili bataci
2 kasičice kisele pavlake
50 gr listova kačkavalja
100 gr sunke oli suvog vrata
50 gr rendanog kačkavalja
malo suvog začina
ml. biber
2 cena belog luka
ulje
malo slatke kaprike ml.
1 kašičica soja sosa

Priprema:
Meso duboko zasecite do kraja bez presecanja na kraju.  Pospite suvim začinom i ml biberom. 


Premažite pavlakom i u svako naseckajte po čen belog luka.  Stavite listove savijene sunke  i listove kačkavalja i pritisnite gornjim delom mesa. 


Meso odozgo zasecitie nozem. U činiju sipajte ulje dodajte ml papriku i soja sos. Sve izjednaćite i premazite meso sa svih strana. Odozgo stavite po šaku rendanog kačkavalja. 






 

Pecite na 200 stepeni C oko 45 - 50 minuta da lepo porumeni ako treba i duže Prohladjeno secite. Serviranjte uz krompir pire. Pravi delikates kao iz restorana
https://www.youtube.com/watch?v=swQvCKli5uo




Monday, November 25, 2024

7:26 AM

Ako ste ljubitelji hrskavog krompira, evo jednog sa slaninicom i kačkavaljen pucaće vam za ušima

Ako ste ljubitelji hrskavog krompira, evo jednog sa slaninicom i kačkavaljen pucaće vam za ušima

Potrebno je:

500 gr krompira
100 gr suve slanine
50 gr kačkavalja
1 kašičica suvog začina
malo ml bibera
1 kašičica sl. ml. paprike
1 kašika belog luka u granulama
1 kašika prezli
1 kađičica origana
1 kašika kukuruznog brašna
ulje


Priprema:

Krompir oguliti iseći na četvrtine i bariti 10 minuta. Ocediti i pustiti kroz hladnu vodu i ocediti.


Saviti ga u kesu od zamrzivača pa dodati sve začine u njega. Dodati seckanu slaninicu ulje i seckan ili rendan kačkavalj.


Sve dobro istresti u kesi. Sipati u pleh obložen pek papirom pa poredjati krompir i odozgo seckanu slaninicu i kačkavalj.



Peći na 220 stepeni C oko 40-50 minuta da lepo porumeni. Služiti vruće. Tako hrskavo samo pucka. Uživajte!!!"
https://www.youtube.com/watch?v=PkituHp1n-s


Sunday, November 24, 2024

6:49 AM

Jedna jako dobra pita za goste do koje vam je stalo, bogata raskošna gurmanska

Jedna  jako dobra pita za goste do koje vam je stalo, bogata raskošna gurmanska



Potrebno je:
2 jaja
2 kađike griza
50 ml jogurta
50 ml ulja
1/2 praška za pecivo
200 gr suhomesnatog po želji
100 gr tvrdjeg sira

Priprema:
 Umutiti jaja dodati griz i prašak za pecivo. 


Ubaciti jogurt ili kiselo mleko, ulje i malo izmrvljenog sira- Sve izjednačiti. Dve gotove kore premazati uljem i na drugu premazati nadev od jaja-


 Na treću premazanu koru ubaciti dva reda suhomesnatog. Odozo staviti koru koju mašemo jajim pa premo opet drugu mađemo i suhomesnato



 Zatim kore sa premazom. Savijemo ivice i uvijemo u rolat. Zaseći malo nođem na dva prsta udaljenosti. Premazati uljem može ostatkom jaja.


 Peći na 200 stepeni C 40.45 minuta da se lepo ispeče.. Seći  toplu i  pratite reakciju gostiju  kad
 zagrizu.m.....

https://www.youtube.com/watch?v=UctYsss55Gg




Saturday, November 23, 2024

11:30 AM

Najbolja a najjeftinija podlivena pita sa jabukama i grizom

Najbolja a najjeftinija podlivena pita sa jabukama i grizom


Potrebno:

4 jabuke
tanke kore
griz
cimet
đećer
ulje
vanilin šećer

Priprema:
Jabuke oguliti i zrendati. Zasladiti po želji. Spojiti tri kore premazane uljem. Na treću staviti obilno jabuka na dno kora posuti cimetom i punom kašikom griza.



Saviti malo ivice i uviti u rolnicu. Redjati u podmazan pleh, Rolnice iseći na manje rolate i premazati uljem. Peći na 200 stepeni C 30 minuta da zarumene.



U šerpu sipati 200 ml vode dodati 100.-200 gr šećera po želji 1 vanilin šećer- Kad provri skloniti . Otvoriti rernu izuvući tepsiju do pola pa podliti pitu sa strane i po ivicama gde je sečena.


Vratiti u rernu i još peći 10 minuta da lepo zarumeni da griz nabubri i da bude hrskava. Služiti toplu.. Fantastična!
https://www.youtube.com/watch?v=74lWuHX1zoM



Friday, November 22, 2024

7:45 AM

Najlepši sastav za šareni kolač nema ga na internetu

 Najlepši sastav  za šareni  kolač nema ga na internetu



Potrebno je:
3 jaja
130 gr brašna
1 prašak za peciva
50 gr maslaca
100 ml jogurta
50 gr suvog grodja
50 gr seckanih oraha
1 kašika kakaa

Priprema:
Umutiti  jaja dodati brašno i prašaka za pecivo, dodati rastopljen maslac . Ubaciti jogurt, suvo groždje i seckane orahe. 

Sve izjednačiti, Podeliti na dva dela. U jedan dodati kakao u koji dodati malo vrele vode
 Izjednačiti, U tamni deo dodati suvo groždje u svetli seckani orah, Oba izjednačiti. 


Dugiljasti pleh obložiti pek papirom i naizmenično ubaciti svetli i tamni deo . Peći na 200 stepeni C 30-40 minuta Seći ohladjen. Jako lep  mekan sočan  Ućivajte..

https://www.youtube.com/watch?v=yNNnRZjknmk


Thursday, November 21, 2024

6:36 AM

Sarma kao iz bajke! Svi će zapamtiti ovaj vrhunski ukus, kulinarski spektakl ostavlja goste bez teksta

Sarma kao iz bajke! Ovaj vrhunski kulinarski spektakl ostavlja goste bez teksta


Nadev je dovoljan za 22-25 sarmi

Potrebno je:
1 glavica kiselog kupusa
1 praziluk
200 gr suve mesnate slanine
700 gr ml. mesa
4 čena belog luka
100 gr pirinča
400 gr suvih rebara
1 kašičicu suvog začina
ml biber
ulje ili mast

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan praziluk pa dodati seckanu suvu slaninu.



Dodati ml papriku po želji tucanu ljutu, ml biber . Skloniti sa šporeta pa dodati ml meso začin i pirinač i rukom izjednačiti.



U svaki list ubaciti po 1 kašiku nadeva rasporediti pri dnu saviti ivice i uviti. Pekač premazati mašću pa redjati uvijene sarme odozgo poredjati nasečena rebra.


Preliti vodom da ogrezne i malo dodati ulja. Poklopiti. Staviti u hladnu rernu i uključiti na 220 stepeni C. Kad provri neka krčka 2,5 sata pa isključiti Miriše cela okolina
https://www.youtube.com/watch?v=jgfw8SvR9cE