Post Top Ad

Post Top Ad

Translation

Thursday, October 16, 2025

10:26 AM

Bakina kuhinja- pita sa grizom i jabukama socna mekana kao pamuk


Potrebno je:
4 jaja
1 limun
150 ml. mleka
šećer po želji
1 kg jabuka
100 ml ulja
1 kockica maslaca ili margarina
cimeta malo
100 gr suvog groždja
10 kašika brašna
5 kašika griza
1 prašak za pecivo

Priprema:
Umutiti jaja  sa 2 kašike šećera,dodati brašno, griz prašak za pecivo, mleko,koricu limuna  sok, ulje i dobro izjednačiti. Sipati pola u podmazan peleh veličine 30x20 cm. Peći na 200 stepeni C oko 15 min.. 


Za to vreme istopiti maslac u šerpi i ubaciti rendane jabuke, dodati šećer po želji  cimeta i suvo groždje. Dinstati malo da jabuke omekšaju i pusti sok.
Ohladiti malo. Izvaditi prvu koru i preko nje sipati jabuke pa odozgo drugi deo testa. Izravnati  i vratiti u rernu i peći još 50 min da se lepo ispeče. 
https://www.youtube.com/watch?v=7BL8pglwpO8
10:25 AM

Krmenadle na specijalan način: Idealan nedeljni ručak za celu porodicu! 

✍️ baka jela danas ima specijalnu ponudu za vas! na stolu vas čekaju dva omiljena jela koja su idealna kombinacija za pravi, porodični ručak. prvo pripremamo jedan fantastičan i sočan desert sa voćem – mekan kao pamuk i pun mirisa, za savršeni uvod u gurmanski doživljaj. a zatim, sledi kraljevsko glavno jelo – sočno meso sa tajnim sastojcima koje će vas oduševiti! nećemo vam otkriti sve, ali budite sigurni da su oba recepta jednostavna i uspevaju svima. pogledajte ceo video i pripremite se da uživate u savršenom spoju ukusa!

1633243480_bakina-kuhinja.jpg
Foto: YouTube printscreen /Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje dolazi jedan od specijalnih recepata koji će vas osvojiti na prvu.

Potrebno je:

600 gr svinjskih krmenadli od vrata
soli
4 čena belog luka
začin za meso
senf
ulje 
biber po želji
može se dodati sojin sos (ja ovoga puta nisam)

Priprema:

Krmenadle  posoliti i izlupati, premazati sa senfom, premazati sa začinom za mesom, takodje premazati   izgnječenim belim lukom po želji i biberom.Ž




 Po želji možete dodati i soja sosa.




 Na kraju preliti sa uljem i pržiti u tiganju poklopljeno. 

Pržiti na tihij vatri uz dodavanje po malo vode dok ne omekne.Ja sam peklau pekaču jer su mi krmenadle bile veće.

https://www.youtube.com/watch?v=7BL8pglwpO8




Wednesday, October 15, 2025

12:16 PM

NAPRAVILA SAM NA STOTINE OVA JE KRALJICA 👑 GIBANICA


Potrebno je:
500 gr gotovih kora
200 gr sira
250 ml mleka ili jogurta
malo ulja
1/2 praška za pecivo

Priprema:
Koru raširiti na sto pa je premazati uljem, dodati drugu koru i nju premazati ulkem. 



Skupljati je po širini menju prstima praveći harmoniku. Redjati u podmazan pleh. 


Sir izdrobiti dodati malo ulja, prašak za pecivo jaja i mleko i sve izjednačiti.Preliti izmedju presafijenih dela kora i ostatak odozgo. Može odozgo  



Peći na 200 stepeni C 40 minuta. Fantazija...
https://www.youtube.com/watch?v=9B6cuYJADFc

Tuesday, October 14, 2025

4:08 PM

Bakina kuhinja- fini mekani keksići sa džemom

Bakina kuhinja- fini mekani keksići sa džemom

Potrebno je:
300 gr brašna
100 gr maslaca može margarin
100 gr džema
100 gr kisele pavlake
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
cimeta malo

Priprema:

U vanglicu izmešati maslac, džem i pavlaku, možete dodati i šećer po želji  (ja nisam) i cimeta za pola kašičice . 


U to dodati brašno sa praškom za pecivo vanilin šećer i zamesiti glatko testo. Oklagijom razviti testo debljine za pola cm i modlicom vaditi keksiće.





 Redjati u pleh koji ste obložili pek papirom. Peći na 190 stepeni C oko 20-30 min.. 




Po želji posuti  šećerom u prahu. 




Ja sam u sredunu svakog kesa stavljala pola jezgra oraha..nije moranje


Odlični su uz kaficu ćaj ..druženje
7:31 AM

kAKO KONZERVIRATI VOĆE PA I LUBENICU

KAKO KONZERVIRATI VOĆE PA I LUBENICU

✍️Dragi moji, šta raditi kada ostane lubenica, a želite da je sačuvate za zimu? Danas vam otkrivam bakinu tajnu kako da napravite prelepi, mirisni kompot od lubenice i sezonskog voća, bez dugog kuvanja! Koristimo metodu pasterizacije u rerni i samo malo šećera, uz dodatak koji daje magičan miris! U videu ćete videti kako se kombinuje lubenica, jabuke, grožđe i limun, i zašto je baš limun ključan za dugu trajnost. Brzo, lako i sigurno – kompot koji će vas oduševiti kad ga otvorite!


Potrebno je:

1 manja lubenica
1 jabuka
1 grozd groždja
2 kašike sećera
1 limun
destilovana voda

Priprema;
Lubenicu iseći na kockice i izvaditi seme i poredjati u oprane tegle Ubaciti i drugo voće jabuke, groždje kruške ili šta već želite, 


Uvacite  kolutove limuna po kašiku šećera  i naliti prokuvanom prohladjenom vodom. Zatvoriti  i staviti u hladnu rernu na 100 stepeni 90 minuta.


 Ostaviti da se prohlade ali pre toga dobro još zavrnuti tegle, Ohladjene staviti  na hladno. 

https://www.youtube.com/watch?v=cyZYWkWLT5Y

Monday, October 13, 2025

6:43 AM

Čupavco na savremen način desert kome nećete odoleti san snova

Čupavco na savremen način desert kome nećete odoleti san snova
✍️ Opis recepta Oduvek ste voleli čupavce, ali Vam je dosadio onaj stari, suvi recept? Danas Baka Jela predstavlja čupavce na savremen način – desert kome nećete odoleti, pravi san snova! Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim! Naravno, preliven je bogatom čokoladnom glazurom i uvaljan u kokos. Pogledajte sve korake i pripremite desert za koji će Vam tražiti recept!
..


Potrebno je:

Za biskvit:

4 jaja
150 gr margarina
150 gr šećera
200 ml jogurta
200 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Preliv:

1/2 l mleka
šećer po želji 
50 gr margarina
100 gr čokolade
150 gr kokosa
džem po izboru

Umutimo jaja sa sećerom dodati jogurt razmekšani margarin, vanilin šećer, brašno sa praškom za pecivo i sve dobro mikserom izjednačiti. Pleh podmažite uljem i pobrašnjivite



Sipajte smesu i dobro izjednačite protresite levo i desno da lepo slegne. Malom kašičicom vadite džem i u malim razmacina ubacite u testo.
 Pecite na 200 stepeni C 40 min. Pred kar kokriti . Dobro ohladiti. 

https://www.youtube.com/watch?v=2G6N8m0JRjo





Sunday, October 12, 2025

11:40 AM

Bakina kuhinja: krofna gibanica iz mafin kalupa – brza, sočna i naraste kao luda!


Bakina kuhinja: krofna  gibanica iz mafin kalupa – brza, sočna i naraste kao luda!

Da li ste probali gibanicu u obliku krofne? Zaboravite klasično pleh, jer Vam Baka Jela danas donosi najbržu i najukusniju gibanicu iz mafin kalupa! Kroz ovaj video, naučićete tajni trik kako da razvučete tanku koru, pripremite poseban, mekani fil od sira, jogurta i mleka, i oblikujete je tako da naraste u neodoljivu zlatnu krofnicu. Pripremite sve sastojke, jer ovo morate probati – savršeno za doručak, večeru ili iznenadne goste!




Potrebno je:

Tanke kore 

150 gr sira

50 ml ulja, 

200 ml jogurta

malo mleka

3 jaja,

 soli po potrebi

1 praćak za pecivo

mafini kalupi i papirne korpice


Priprema

Najpre u dubljoj činiji umutite tri jajeta, a zatim im dodajte jedan prašak za pecivo, 200 ml jogurta, oko 50 ml ulja i oko 100 do 150 grama usitnjenog sira. Ako sir nije dovoljno slan, obavezno dodajte malo soli u fil. Sve dobro promešajte dok ne dobijete tečni nadev. Pripremite papirne korpice i poređajte ih u mafin kalup.



Sada je red na kore: Uzmite prvu tanku koru, raširite je i samo je malo poprskajte uljem. Preko nje uzimate drugu koru koju ste celu umočili u nadev, pa je zgužvate skroz pri dnu prve kore. Preko tog zgužvanog dela možete dodati malo nadeva (sira i fila

Zatim tu dvostruku, filovanu koru, počevši odozgo, skupite u tanku, finu harmoniku. Harmoniku onda jako dobro stežete i uvijate u krug, da bude čvrsta i da može lepo da stane u papirnu korpicu. Postupak ponovite sa svim korama.



Kada su sve pitice poređane u kalup, ostatak nadeva ravnomerno sipajte u svaku pitu. Ako vam na kraju nestane nadeva, možete dodati jedno jaje, malo sira i jogurta, pa time prelijte svaku piticu pre nego što se stave u rernu.



Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa u trajanju od 45 do 50 minuta, dok lepo ne narastu i dobiju zlatnu boju. Fantastičan i brz zalogaj je spreman!

https://www.youtube.com/watch?v=gLxza6PbuJk





Saturday, October 11, 2025

8:23 AM

Domaći fin hrskavi mirisni pereci🥨Tajna je u posebnom sastojku!

 Domaći fin hrskavi  mirisni pereci🥨Tajna je u posebnom sastojku!  


Napravite brze, domaće i mirisne perece kakve niste probali! Tajna je u tome što su iznutra meki i vazdušasti, a donja korica im je hrskava i neodoljiva. Uz samo nekoliko sastojaka, uključujući tajni dodatak koji im daje poseban kvalitet i ukus, imaćete savršen slani zalogaj za samo pola sata. Obavezno zapišite ovaj recept!

Potrebno je:

450-500 gr brašna
1 kašika otopljenog maslaca
200 gr sira izdrobljenog
1 jaje  i 1 žumance za premazivanje
soli
 malo mleka po potrebi
1/2 praška za pecivo

Priprema:

U činiju sipati brašno dodati sve navedene sastojke i umesiti testo   , Ako je testo malo tvrdje biče vam i pereci tvrdji i obrnuto, ja sam da budu malo meksi sa hrskavom donjom koricom Razvite testo pola cm i vadite pereke sa kalupom  kao u Videu, 




Redjajte u pleh obložen pek papirom  premazati žumancetom i posuti krupnom solju kimom i susamom. Rernu ugrejati na 220 stepeni C oko 25.30 minuta . Fantazija tako su ukusni da nećete prestati da jedete, 



Nisam skoro nešto skoro ovako slatko jela. Obavezno isprobajte sir mu daje poseban kvalitet i ukus
https://www.youtube.com/watch?v=UZdF2iGRzps

Friday, October 10, 2025

8:37 AM

Bakina kuhinja: sočan kolač sa šljivama – biskvit se topi, a ukus se pamti! Obavezno zapišite ovaj recept!

Bakina kuhinja: sočan kolač sa šljivama – biskvit se topi, a ukus se pamti! Obavezno zapišite ovaj recept!






Dragi moji, evo pravog, starinskog blaga iz Bakine kuhinje! Dok šljiva još ima, morala sam da napravim ovaj čuveni kolač sa šljivama koji je najlepši i najsočniji do sada! Biskvit je toliko vazdušast da se topi u ustima, a sočne šljive daju mu taj prepoznatljiv jesenji šmek. Recept je jako jednostavan jer se sve mere starom, malom šoljom od 50 grama, pa nema greške! Obavezno pogledajte recept do kraja, zapišite ga i napravite ga dok ne prođe sezona! Garantujem vam da ćete ga praviti ponovo!

Sastojci :

Za ovaj sočni kolač sa šljivama pripremite: 

šolja za merenje je od 50 grama.

 Potrebna su četiri jaja, 

dve šolje griza, 

dve šolje brašna,

 dve do tri šolje šećera,

 jedna šolja ulja,

 jedna šolja jogurta, 

malo cimeta ko voli

 i pola praška za pecivo. 

Biće Vam potrebno i sedamsto grama šljiva za punjenje, kao i šećer u prahu za posipanje.

Priprema

Prvo upalite rernu da se greje na dvesta stepeni. Jaja penasto umutite sa šećerom. Postepeno dodajte brašno, griz i prašak za pecivo, pa zatim ulje i jogurt. Sve dobro izjednačite mešanjem, dok ne dobijete glatku smesu. Ko voli, može dodati i malo cimeta u smesu.



Smesu izlijte u pleh, a zatim odozgo poređajte šljive, koje ste prethodno očistili od koštica.

 Pecite u zagrejanoj rerni oko četrdeset minuta. Kada je kolač gotov i ohlađen, pospite ga šećerom u prahu. Prijatno!




https://www.youtube.com/watch?v=WZC_7KdKcd4


Thursday, October 9, 2025

8:00 AM

Posni Sataraš sa Penastim Krompir Pireom 





Sastojci

Za ovaj divan, posni obrok, pripremite:

  • Dve veće glavice crnoga luka

  • Tri paradajza srednje veličine

  • Šest paprika (mesnatih)

  • Ulje za prženje (po potrebi)

  • Suvi začin (jedna kašika)

A za čuveni penasti krompir pire:

  • Krompir (oko 1/2 kg, po želji)

  • Vruća voda (ona u kojoj se krompir kuvao)

  • Suvi začin (jedna kašiČICA)

  • Beli luk u granulama (jedna kašičica)


Priprema

Priprema Sataraša:

Crni luk sitno iseckajte i stavite da se dinsta na ulju dok lepo ne požuti. Papriku isecite na trake ili kocke, kako Vi volite, i dodajte je luku. Papriku pržite zajedno sa lukom dok lepo ne omekša. 



Kada paprika i luk omekšaju, dodajte oguljeni paradajz, koji ste prethodno isekli na komade. Sve zajedno krčkajte i pržite dok se lepo ne uprži i ne zgusne. Pred kraj dodajte jednu kašiku suvoga začina, promešajte i sataraš je gotov.



Priprema Penastog Krompir Pirea:

Krompir oljuštite, isecite i skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Sklonite ga sa vatre. Ocedite krompir, ali sačuvajte vrelu vodu u kojoj se kuvao. U vreo krompir dodajte jednu kašČICU suvog začina i jednu kašičicu belog luka u granulama. Sve to izmiksajte, pa polako dodajte vrelu vodu u kojoj se krompir kuvao. Miksajte dok ne dobijete vazdušastu i penastu teksturu pirea.

Služite topli sataraš preko vazdušastog pirea. Prijatno!

https://www.youtube.com/watch?v=brJzGmtbkwE


Wednesday, October 8, 2025

7:54 AM

Možete kockice mesa uz ove začine ispohovati ili u rernu, svakako će te nestati sve iz tanjira

Možete kockice mesa uz ove začine ispohovati ili u rernu, svakako će te nestati sve iz tanjira


Ovo je recept za pileće kockice koji će Vam postati omiljen! Zaboravite na klasično paniranje – meso se seče, marinira i peče u jednoj fantastičnoj smesi koja garantuje neverovatnu sočnost i ukus! U marinadu idu sastojci koji će piletinu učiniti savršeno mekanom iznutra i zlatnom spolja. Bilo da se odlučite za pečenje u rerni ili prženje u ulju, ovo je najlakši način da pripremite ručak koji će nestati sa stola.


Potrebno je: par pilećeg mesa začin za piletinu suvi začin ml. biber 2 kašike granula belog luka 1 kašike kisele pavlake 2 kašike majoneza 2 jaja 2 kašike brašna
đ

Priprema



Meso iseckati na sitne kockice dodati začin za piletinu, suvi začin,  biber,beli luk, kiselu pavlaku, majonez, jaja, brašno i sve izmešati.




 Meso možete pržiti zu dubokom ulju ili u mafini  kalupima koje će te podmazati uljem. 
Svakakao su jako ukusni  
https://www.youtube.com/watch?v=IJSnNGEK54s

Tuesday, October 7, 2025

7:45 AM

Galete sa maslacom i suvim groždjem starinska poslastica koja osvaja na ukusu i hrskavosti

Galete sa maslacom i suvim groždjem starinska poslastica koja osvaja po ukusu i hrskavosti
Dragi moji, vratimo se danas ukusima naših baka! Predstavljam Vam starinski recept za galete (vafle) sa mirisom vanile i limunove korice, koje su nekada bile prava nedeljna poslastica.




Potrebno je
2 cela jaja 130 gr brašna 100 ml mleka
1/2 praška za pecivo 50 gr maslaca
50 gr suvog groždja 100 gr šećera korica limuna 1 vanilin šećer aparat za galete

Priprema:
Umutiti jaja. sa šećerom i maslacom dodati prosejano prabno sa praškom za pecivo.





Dodati koricu limuna suvo groždje i 100 ml mleka.. Aparat ugrejati na 2 malo premazati i sipati na svaki deo 2 kašiku i pritisnuti pklopac Peći da porumeni.




Dok se peku širi se božanstven opojni miris vanile limunove korice .


Galete su hrskave fine mogu stajati u kutiji duže vreme ako se ne razgrabe onako vruće

https://www.youtube.com/watch?v=GgDzbWSjQvA


Monday, October 6, 2025

8:44 AM

Hrskave a meke kao puter: PILEĆE ŠNICLE na bečki način




Potrebno je:
par  belog pilećeg mesa
50 gr prezli
50 gr brašna
2 jaja
2-3 kašike mleka
 malo belog luka u granulama soli
 po želji bibera ulje 


Priprema:

Šnicle iseći na tanko pa izlupati izmedju foline. Svaku posoliti i posuti granulama belog luka po želji i ml biberom.

 Uvaljati u brašno u umućena jaja sa mlekom pa u prezle. Pržiti u dubokom ulju poklopljene pa kad porumene okrenuti i više ne poklapati Vaditi kad su rumene na papirni ubrus. Servirati tople. 



Hrskave a meso mekano kao puter. Ukus vrhunski osećaju se na beli luk tako sočne.
https://www.youtube.com/watch?v=TouhTNO69JU


Sunday, October 5, 2025

4:07 PM

Turšija u tegli

Turšija u tegli





 Potrebno je
   
Prvi način


5 KG PAPRIKE
1/2 KG KARFIOLA
 1 VEĆA JABUKA NA KRIŠKE
50-100 GR LJUTIH PAPRIČICA
100- 150 GR SOLI
100 GR ESENCIJE JA SAM MANJE
5 GR KONZERVANSA
5 GR VINOBRANA
LOVOROV LIST
 BIBER U ZRNU

2 NAČIN


3 KG PAPRIKE
2 KAŠIKE SOLI
3 L VODE
120 ML SIRĆETA ALKOHOLNOG
BIBER U ZRNU
5 GR KONZERVANSA
1 KAŠIČICA VINOBRANA
LOVOROV LIST
1 ravna kašika đećera


Priprema za 2 način:

Pariku oprati i seći drške i poredjati u tegle da što više stane . U vanglu sipati vodu dodati so šećer sirće biber . Dodati konzervans i vinobran  i sve izjednačiti  



ĐU teglu ubaciti po jedan list lovora pa naliti do vrha Pokriti  i ostaviti do sutra ako paprike upije da se dolije pa onda zavrnuti i staviti na police u hladno. 
https://www.youtube.com/watch?v=0TwVl01pvKI