Pages

Tuesday, November 4, 2025

KNEDLE U OBLIKU KOLAČA SA GRIZOM I ŠLJIVAMA
Napravite najnežniji kolač bez trunke muke! Zaboravite na klasično valjanje knedli – ja sam ih pretvorila u kremasti kolač koji se topi u ustima! Donja, pa gornja kora od nežnog griza skrivaju mirisan fil od domaćih šljiva sa cimetom. Ovaj recept je tako lagan za pripremu, a tako elegantan i preukusan. Idealan je za iznenadne goste jer je lep i sutradan, a za samo 20 minuta imate pravo kulinarsko čudo na stolu!

Potrebno je

Za nadev od šljiva:

Za prezle

  • 100 g prezli
  • malo ulja 4 kašike
  • malo šećera
  • 1 vanilin šećer

Za fil od griza:

Priprema: 

Šljive oprane iseckati bez koščica dodati malo šećera i vanilin šećera pa kuvati oko 15 minuta da se raspadnu. Gustin rastvoriti sa hladnom i malo cimetom  pa ubaciti u šljive i kuvati minut dva  i skloviti sa vatre.







Mrvice propržiti na ulju 3.ž-4 kašike ulja dodati i vanilin šećer pa kad zarumene odmah skloniti i sipati u neku činiju da vam ne izgore jer je vruć tiganj.
Mleko skuvati dodati šećer i zakuvati griz i mešati. Pred kraj dodati maslac pa izjednačiti. 





Griz mora da bude redji Podeliti na dva dela da vam bude jednak na kolaču. U manji poslušavnik na dno sipati pola prezli pa pola griza i rasporediti. Sipati fil od šljiva ceo  ponovo fino špatulom razvući  pa odozgo dodati drugi deo griza pa ponovo izravnati. 


Preko drugi deo prezli. Ostaviti u frižideru sat vremena pa seći. Lep je i posle dva -tri dana  oduševiće vas prelep je

NAPOMENA:
Ka krenete da slažete  filove u pleh morate raditi brzo jer se stežu da bi ga lepše razvukli i poravnali



 Ako vam se tokom rad griz stegne sipajte u šerpu malo mleka vratitie griz pa ga žicom izmešajte da bude redji-   U šljive možete dodati malo  ruma po želji
https://www.youtube.com/watch?v=AcwOW4j2sAo


No comments:

Post a Comment