Napravite najnežniji kolač bez trunke muke! Zaboravite na klasično valjanje knedli – ja sam ih pretvorila u kremasti kolač koji se topi u ustima! Donja, pa gornja kora od nežnog griza skrivaju mirisan fil od domaćih šljiva sa cimetom. Ovaj recept je tako lagan za pripremu, a tako elegantan i preukusan. Idealan je za iznenadne goste jer je lep i sutradan, a za samo 20 minuta imate pravo kulinarsko čudo na stolu!
Za nadev od šljiva:
- 500 kg šljiva
- 50 g šećera
- 1vanilin šećera
- 2 KAŠIKE (gustina)
- 3 kašika vode
- malo cimeta
Za prezle
- 100 g prezli
- malo ulja 4 kašike
- malo šećera
- 1 vanilin šećer
Za fil od griza:
- 500 mleka
- 100 g šećera
- 1 kesice vanilin šećera
- 80-90 g griza
- 50 g maslaca
Priprema:
Šljive oprane iseckati bez koščica dodati malo šećera i vanilin šećera pa kuvati oko 15 minuta da se raspadnu. Gustin rastvoriti sa hladnom i malo cimetom pa ubaciti u šljive i kuvati minut dva i skloviti sa vatre.
Mrvice propržiti na ulju 3.ž-4 kašike ulja dodati i vanilin šećer pa kad zarumene odmah skloniti i sipati u neku činiju da vam ne izgore jer je vruć tiganj.
Mleko skuvati dodati šećer i zakuvati griz i mešati. Pred kraj dodati maslac pa izjednačiti.
Griz mora da bude redji Podeliti na dva dela da vam bude jednak na kolaču. U manji poslušavnik na dno sipati pola prezli pa pola griza i rasporediti. Sipati fil od šljiva ceo ponovo fino špatulom razvući pa odozgo dodati drugi deo griza pa ponovo izravnati.
Preko drugi deo prezli. Ostaviti u frižideru sat vremena pa seći. Lep je i posle dva -tri dana oduševiće vas prelep je
NAPOMENA:
Ka krenete da slažete filove u pleh morate raditi brzo jer se stežu da bi ga lepše razvukli i poravnali
Ako vam se tokom rad griz stegne sipajte u šerpu malo mleka vratitie griz pa ga žicom izmešajte da bude redji- U šljive možete dodati malo ruma po želji
https://www.youtube.com/watch?v=AcwOW4j2sAo






No comments:
Post a Comment