Zašto mi ovo niko nije rekao?Najhrskavija bundevara na Balkanu: Recept se ne zapisuje,već se nasleđuje!Ovaj recept je prava porodična dragocenost koju nećete naći u običnim kuvarima. Reč je o piti koja je toliko hrskava da se čuje u komšiluku, a unutra ostaje mekana i mirisna. Iako ja lično imam svoju malu tajnu vezanu za ovaj ukus, spremila sam je na poseban način koji spaja tradiciju i jedan neočekivani preliv. Savršen spoj bele bundeve, cimeta i krckavih kora napraviće pravu čaroliju na vašem stolu, a miris koji će ispuniti kuću vratiće vas u najlepše dane detinjstva. Pogledajte kako se pravi bundevara koja se ne zapisuje, već se prenosi s kolena na koleno!
Potrebno je:
500-600 gr bele bundeve
malo cimeta
malo muskatnog oraščića
2 vanilin šećera
100 gr suvog groždja
100 gr šećera po želji
Za premaz:
3 jaja
50 ml ulja
200 ml jogurta
1/2 praška za pecivo
100 gr griza
9 list gotovih kora
Priprema
Umutili smo jaja penasto i dodali šećer po želji. Zatim smo dodali ulje, jogurt, prašak za pecivo i griz, pa sve lepo izjednačili da dobijemo fin premaz
Prvu koru premazujemo uljem, kao i treću koru, jer na svaku treću koru (odnosno na jednu trećinu ukupnih kora) razbacujemo rendanu bundevu. Sledeće dve kore se filuju na isti način – na svaku treću se stavlja bundeva dok ne utrošimo materijal.
Pripremljenu pitu pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 do 45 minuta, dok ne dobije onu prelepu zlatnu boju i postane najhrskavija na svetu.
bakina kuhinja, bundevara, pita sa bundevom, domaća pita, posno, tradicionalni recepti, hrskava pita, starinski recepti, domaća kuhinja, jesenji recepti, peciva, pita, baka jela, jagodina
https://www.youtube.com/watch?v=F4x12IzqcaE
No comments:
Post a Comment