Pages

Monday, September 9, 2024


Bakina kuhinja -ajvar sa plavim patlidžanom 

Obnovimo gradivo za popularnu zimnicu, o

voga puta kremastu blagu namenjena starijima i deci -ajvar

Potrebno je:
5 l vode
15 kr. paprike
5 kg plavog patlidžana
250 - 300 gr soli
4 kašike esenceije
1/2 j ulja
biber z zrnu
lovorov list

Priprema:
Papriku dobro oprati i očistiti od semenki, a zatim u šerpu sipati vodu i dodati sve ove sastojeke. Kad provri dodati papriku i plavi patlidžan, malo obariti 2-3 min i vaditi cediljkom. 



Prohladjnu mleti na mašini za meso. U čistu suvu šerpu ili kazan sipati ulje, pa kad se dobro ugreje sipati mlevenu papriku i plavi patlidžan. Neprestalno mešati dok ne uvri više od polovine ( oko 2 sata) 




Sipati vruće u tegle dobro zavrnuti metalnim poklopcem  i okretati tegle. Tako ostaviti tegle do sutra dan  da se dobro ohlade i spakovati u police sa ostalom zimnicom.



https://www.youtube.com/watch?v=adpryqRkltU

No comments:

Post a Comment